( різдвяні страви)
Капуста квашена 1,5 кг (або квашеної 1 кг і свіжої 500 грам) Свинина 500 грам Яловичина 800 грам Ребра свинячі 500 грам Ковбаса копчена ароматна 500 грам Бекон 300 грам Цибуля ріпчаста 2 штуки Яблуко 1 штука Зелень селери 1 столова ложка Помідор або томат-пюре 1 столова ложка ( за бажанням) Грибів кілька штук ( за бажанням) Чорнослив 3 - 5 штук ( за бажанням) Вино червоне 150 грам Сіль Запашні трави та прянощі за смаком - лавровий лист, запашний перець, кмин, чебрець, мелений чорний перець
Ця страва традиційно подається в Польщі на Різдво. Основний компонент бігосу - м'ясо та капуста ( квашена або в суміші зі свіжою). Так само можуть додаватися й інші компоненти, наприклад, томати, гриби, червоне вино, чорнослив.
М'ясо за добу до приготування нарізати, натерти спеціями, покласти в холодне місце на ніч. На наступний день м'ясо тушкувати у воді або приготованому для цієї мети бульйоні (м'ясному, грибному, овочевому). Якщо потрібно, то бігос присолюємо.
Квашену капусту для бігосу промити теплою водою, додати порізане яблуко, трохи води й протушкувати. Потім додати цибулю, гриби і, якщо ви брали ще й свіжу капусту, то нашаткувати її та додати також. Тушкуємо далі.
Ковбасу й бекон порізати, обсмажити на невеликій кількості жиру.
У майже готову капусту додаємо тушковане м'ясо, обсмажені копченості, чорнослив (за бажанням), вино червоне (за бажанням), томатне пюре або помідор, зелень селери. Солимо на смак, можна дати й чорного меленого перцю. Доводимо до готовності бігос на повільному вогні.
|