Корисні поради - город, сад, дім.                                                     РУССКИЙ
Неділя, 23.07.2017, 21:46
Головна               ПРО МЕНЕ ТА САЙТ, МІЙ ЩОДЕННИК                  | RSS

НОВИЙ РОЗДІЛ САЙТУ УРОКИ РУКОДІЛЛЯ
Розділи сайту

Пошук

Популярні запити

Меню сайту

Головна » Статті » Заготовки на зиму

Заготовки на зиму з помідор (томатів)
Заготовка на зиму з помідор (томатів) по своїй популярності серед заготовок овочів займає одне з перших місць. У томатах міститься лимонна, яблучна, фосфорна кислоти, багатий і на мінеральні солі, містить кремній, залізо, кальцій, магній, калій. Тому на закатку помідор на зиму відводитися чимало часу. Адже це прекрасне доповнення до будь-якої страви. Томати маринують, консервують, солять, квасять, роблять сік, варення, та використовують у поєднанні з іншими овочами.
 
Заготівля на зиму помідор у власному соці.
Всього буде потрібно 5 кг помідор. Помідори (2 кг) для соку порізати, розігріти в каструлі під кришкою до розм'якшення, але не кип'ятити. Масу протерти через сито, друшляк або процідити через марлю. Розчинити в ній солі 80 г і 50 г цукру. Якщо помідори кислі, то цукру додати більше. Можна за смаком покласти чорний мелений перець.
Береться 3 кг помідорів невеликого розміру, з щільною м'якоттю для закатки. Їх проколоти в декількох місцях загостреною паличкою, скласти в літрові банки. Залити банки отриманим соком по плечико (не доходячи до верху 2 см). Стерилізувати 10-15 хвилин, залежно від розміру овочів. Закатати.

Помідори очищені, консервовані в соці - заготовка на зиму.
Береться 3 кг томатів з щільною м'якоттю невеликого розміру, добре підходять у формі сливки. Їх опустити на 1-2 хвилини в окріп, потім у холодну воду. Шкірочка трісне і буде добре зніматися. Помідори без шкірки скласти в банки і залити соком. А з 2 кг робиться сік як у попередньому рецепті. Так само в сік додати 50 г солі і 80 г цукру. Стерилізувати до 15 хвилин літрові банки. Я ще додаю в кожну банку по 2 роздавлених зубки часнику. Якщо сік з помідорів приготувати за раніше, щоби він відстоявся, то можна рідину зверху злити і залити заготовку з томатів гущею. Тоді виходить ще смачніше. А прозорою рідиною що залишилась залити помідори в бутлях, простерилізувати 20 хвилин і закатати. Всі приправи кладіть за смаком.

Помідори мариновані, заготівля без стерилізації.
Томати помити, покласти в 3-х літрові банки, перекладаючи зеленню кропу, селери, пастернаку. На дно кинути по кілька горошин різних перців, можна гвоздику (за смаком). Взагалі маринад спеціями важко зіпсувати. Залити окропом, накрити кришками. Нехай постоять 5 хвилин. Воду злити. Це і буде наш об'єм води. Додаємо в неї з розрахунку на один бутель 100 грам цукру, 50 грам солі. Значить скільки тари, стільки й порцій. Закип'ятити і залити знову. Нехай заготівля постоїть 5 хвилин. Томати відцідити. Воду довести до кипіння, влити оцет з розрахунку на один бутель 2 / 3 стограмового стаканчика. Киплячий маринад влити в помідори і закатати. Перевернути догори дном і закутати до охолодження.

Заготівля на зиму з фаршированих помідорів.
На 6,5 кг помідорів береться 600 г цибулі ріпчастої, коріння-петрушка 130 г, селера 130 г, пастернак 250 г, зелені по 50 грам - кропу, селери, петрушки. Солі 100 г, цукру 100 г, перцю гострого червоного 15 г, перцю чорного 10 г.
У відібраних 4 кг для заповнення фаршем помідорів зробити надріз з боку плодоніжки і вибрати ложечкою насіння і м'якоть.
2,5 кг помідор порізати дольками, додати вибрану м'якоть, цукор, половину солі, перець і варити 5 хвилин. Це буде соус для заливки заготовки з фаршированих томатів.
Начинка. Цибулю нарізати 4 мм смужками, обсмажити на рослинному маслі. Коріння нарізати кубиками до 7 мм, обсмажити окремо. Нарізати зелень і додати коріння, цибулю, другу половину солі. У підготовлені помідори покласти начинку. Отвір з фаршем закрити кришечкою (помідор був зверху надрізаний), укласти в банки, залити підігрітим соусом, стерилізувати в киплячій воді 60 хвилин. Коріння можна натерти на крупній тертці і тоді стерилізувати 40 хвилин. Готуємо начинку до того, як будемо надрізати помідори.

Помідори зелені, фаршировані.
Помідори надрізати так само, як у попередньому рецепті. М'якоть не виймати, злегка вичистити насіннєві гнізда. Зелень дрібно нарізати, часник почистити. У кожне насіннєве гніздо увіткнути подрібнені зубчики часнику з зеленню, посолити на зріз і накрити кришечкою з верхівки. Скласти і придавити гнітом. Винести в холодне місце.
Якщо зберігати ніде, то потрібно стерилізувати. Для консервування використовувати сік, який виділитися через 5 днів. Його прокип'ятити, розлити в банки з помідорами. Якщо не покриє добре, то долити перекип'яченої води. Стерилізувати 1 літрову тару 15 хвилин.
Можна не витримувати під гнітом, а відразу залити маринадом і стерилізувати. Заливку готувати з води, солі, цукру до смаку. Як закипить, то додати оцту 2 столових ложки на 1 літр або по неповній столовій ложці в кожну банку.

Кетчуп з томатів - відмінна заготовка на зиму, доповнення до будь-якої страви.
5 кг помідорів, цибулі ріпчастої нашаткованої 1 склянка, 200 г цукру, 30 г солі, оцту 9% 1 стакан, по чайній ложці гірчичного насіння, чорного перцю, (гвоздика на смак), трохи кориці, насіння селери.
Помідори порізати, додати цибулю і розпарити під кришкою. Протерти через сито або друшляк з дрібними отворами. Уварити суміш до половини обсягу. Прянощі покласти в мішечок і опустити в масу. Потім додати оцет, цукор, сіль і варити 7 хвилин. Мішечок вийняти, кетчуп розлити по банках і закатати.

    

Консервування помідорів з виноградом на зиму.
На 3-х літрову банку: перець солодкий 1 штука, перець гіркий - на смак, часник - 3 зубчики, лавровий лист 3 шт., Листя смородини, вишні, перцю чорного 10 горошин, зелень петрушки, хрону, кропу, цукру 1 столова ложка , солі 1 столова ложка, винограду 1 склянка, помідори.
У підготовлений для консервування посуд покласти з помідорами всі компоненти, сіль і цукор. Залити перекип'яченою водою. Стерилізувати 30 хвилин. Можна додати для гостроти 2 столові ложки оцту.

Томатний сік - заготівля на зиму.
Зрозуміло, що за наявності соковіджималки його приготувати легко. Потім прокип'ятити 15 хвилин, додати за смаком сіль, цукор, спеції і розлити гарячим в підготовлену тару. Закатати.
Якщо соковижималки немає. Тоді помідори помити, пропустити через м'ясорубку, а ще простіше просто нарізати на шматочки, покласти в каструлю, довести до кипіння і томити до розм'якшення томатів. Протерти через сито, друшляк з дрібними отворами або відкинути на щільну марлю. Цей сік так само прокип'ятити, додати що хочете, на свій смак. І закрутити. Можна додати пікантний поклавши за 3-5 хвилин до розливу товчений часник.

Заготівля помідор без консервації.
Приготувати заливку. 10 літрів води, цукру 1 склянка, солі 1 склянка перекип'ятити. Додати оцту 0,5 літра. Томати скласти в банки перешаровуючи листям смородини, вишні, коренем і листом хрону, зеленню кропу. Посипати гіркого перцю і залити остигнула заливкою. Накрити поліетиленовими кришками і винести в холодне місце.

Помідори, консервовані з цибулею - заготовка на зиму.
Крім томатів для цієї заготовки вам знадобляться на кожну літрову банку 1-2 ріпчастих цибулини, 5-6 зубчиків часнику (або за смаком), 2 столові ложки соняшникової олії, 1 чайна ложка оцту, по 6 горошин перцю запашного і чорного.
Нарізати кільцями або півкільцями цибулю. Скласти все в літрові банки помідори, нарізану цибулю, часник, перець, влити оцет, масло.
Приготувати маринад. Закип'ятити 2 літри води, по 2,5 столових ложки цукру та солі. Налити в кожну баночку і стерилізувати 10-15 хвилин. Закатати.
 
Ще рецепти заготовок з томатів - приправи до борщу, з недозрілих плодів, з часником, з цибулею та інші.
ПОДІЛИСЯ З ДРУЗЯМИ
Категорія: Заготовки на зиму | Додав: Даша (20.10.2011)
Переглядів: 14221 | Теги: заготовки на зиму, рецепт, овочеві страви, зберігання врожаю | Рейтинг: 2.0/4
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Рецепт на день
Кекс морквяний

(солодкі страви)
Борошно 2 ½ склянки
Морква середня 5 - 6 штук
Цукор 1 склянка
Молоко 10 столових ложок
Олія рослинна 2 столових ложки
Розпушувач для тіста 1 столова ложка
Яєчні білки 4 штуки
Сік апельсина 50 - 100 мл
Можна взяти 100 грам сухофрукт
Кекс морквяний


Наші групи

Домашні заготовки

Хвороби рослин
Наприкінці весна та на початку літа пошкоджує смородину та аґрус стовпчаста іржа.
стовпчаста іржа -->

Шкідники рослин
Не пропустіть на своюділянку злісного шкідника – оленку волохату.
оленка волохата

Пошук по тегам
сад (76)
СУП (13)

Цікаво

Статистика

Використання матеріалу, повне або часткове, можливе тільки при наявності активної гіперссилки © 2017 Конструктор сайтів - uCoz