Самі ранні посіви починаються не навесні, а саме зараз, наприкінці осені, на початку зими. Називаються вони підзимовими. Насіння, що знаходяться в ґрунті будуть неначе законсервовані і вже навесні з настанням перших сонячних днів підуть у ріст. Таким чином, ми зможемо отримати ранній урожай найрізноманітніших культур. Для підзимового посіву потрібно дотримуватися кількох правил. Перш за все, ми добре перекопують ґрунт, вносимо добрива.
Картоплю часто називають другим хлібом. На жаль, ця культура частіше вражається хворобами, ніж шкідниками. Це пов'язано з біологією рослини. Восени уражені бульби потрапляють у сховище, а навесні вони висаджуються на поле. Де і відбувається зараження та масовий розвиток хвороб. Тому дуже важливо перед посадкою і при появі молодих сходів обробити грядку мідним купоросом або 1% бордоською рідиною.
Гладіолус - багаторічна квітка, яка не зимує у відкритому ґрунті, тому що більшість видів походить з Південної Африки. Висота рослини до 2 метрів. Гладіолуси - посадка та догляд.
Ця квітка розмножується бульбобруньками (дітками), бульбоцибулинами, рідше розподілом великих цибулин. Для посадки гладіолуса потрібно приготувати ґрунт з осені. Використовуйте для посадки цибулини гладіолуса не старше шостого року.
- Вирощування багаторічних квітів , наприклад, ліліій, мають безліч плюсів. Одні рослини помирають, інші залишаються. І ось вже через кілька років клумба з ними виглядає не так ефектно. Сьогодні ми дізнаємося, як це виправити. - Всі садівники знають, що на стовбурі у лілій утворюються маленькі дітки - бульбочки.
Канна - багаторічний квітка, рослина невибаглива у вирощуванні і не вимоглива до умов зростання. І при цьому володіє величезним різноманіттям забарвлень віночка квітки. Висота рослини до 1,5 метра і тому може прикрити на ділянці, дачі паркани, будівлі. Цікаво, що на своїй батьківщині, у Південній Америці, канни споживали замість картоплі, тому що корінь певного виду рослини їстівної канни містить до 30% крохмалю. Канна дуже універсальна у вирощуванні, може рости і в приміщенні, вимагаючи мінімального догляду і середньої температури.
Щоб отримати ранній урожай і заощадити час навесні скористайтесь підзимовим посівом. По термінах головне вгадати, щоб насіння не проросло до настання морозів. Для підзимового посіву можна використовувати такі овочі - кріп, петрушку, щавель, моркву, редис, салат, цибулю - чорнушку, редьку, катран, майоран, пастернак, естрагон та інші холодостійкі культури. Їх насіння добре зимує і дає ранні сходи, особливо якщо з весни накрити грядку плівкою.
Як зберігати картоплю взимку? Підготовка до зберігання врожаю картоплі починається в момент збору бульб. Спочатку ми їх перебираємо, сортуємо, відокремлюючи відразу дрібні, хворі та пошкоджені при копанні. Картопля добре зберігається за умови, коли температура не опускається нижче 0 ˚ С. Під дією морозу крохмаль перетворюється на цукор, бульби набувають солодкуватого смаку.
Часто виникає питання - як зберегти капусту взимку? - Адже вона так цінується за можливість тривалого зберігання і використання у свіжому вигляді взимку. Існує кілька способів зберігання капусти взимку. У першу чергу при зберіганні капусти взимку ми можемо помітити, що вона інтенсивно випаровує вологу. Оптимальною температурою зберігання капусти буде 0 - -1 ˚ С і вологість 90 - 95%. Вологість повітря регулюємо в залежності від температури, чим вище температура, тим нижче повинна бути вологість.