Різдвяні страви різних країн тісно пов'язані з традиціями та звичаями народів.
Різдво Христове - світле свято всіх християн. Воно відрізняється піднесеним настроєм, тепле та сімейне, несе атмосферу загальної любові, дружби. У різних країнах існують різдвяні традиції, але є одна спільна риса. Це свято характерне загальними веселощами, костюмованими музичними виставами. Групи молоді ходять рядженими, співають обрядові пісні, колядки (на Україну, у Польщі, Хорватії). Влаштовуються величезні галасливі ярмарки, повні веселощів (у Німеччині). У Данії над вулицями витає запах з кондитерських, наповнений пряними ароматами кориці, гвоздики, імбиру, кардамону. Саме свято проходить в колі сім'ї та друзів. А ось фіни, крім галасливих громадських концертів на Різдво, люблять піти всією сім'єю в сауну. А вже на другий день, після спокійного свята в колі сім'ї настає шум і веселощі. А вже на Гавайях гуляють, так гуляють. Припливає Санта Клаус на каное (зрозуміло, клімат не до саней) і починається фестиваль святкових вогнів, який триває цілий місяць. У США в першу чергу Різдво це можливість зібратися всій родині разом і зробити один одному подарунки. Хоча в деяких штатах спостерігається багато шуму, веселощів, феєрверки й гуляння.
У кожній країні існують страви, що традиційно подаються на Різдво. Дуже часто на столах є багато м'ясних страв, тому що цьому святу передує час посту. Часто це гуска, качка, баранчик, індичка, кролик, куріпка. Печуться спеціальні різдвяні пироги. Подаються міцні напої.
Різдвяні традиційні страви різних країн.
На Україні подають кутю ( коливо), гусака чи качку з яблуками, узвар (компот).
У Росії на різдвяний стіл ставлять також фаршировану гуску чи качку, сочиво (подібно до куті) або сить.
У Польщі готують до різдвяного столу 12 страв. Обов'язковим є короп, адже він символізує благополуччя, так само подають кутю, борщ з вушками, кекс, бігос - тушковану капусту з м'ясом.
В Естонії ароматні пряники з глазур'ю, кров'яні ковбаски з квашеною капустою.
В Англії, звичайно ж, подається пудинг, як же без нього. З м'ясного - індичка під соусом.
У Чехії готують коропа, причому різними способами. Так само подають традиційні різдвяні рулетики з різними начинками (сирною, маковою, із сухофруктів).
У Мексиці на Різдво їдять звичайні традиційні страви, а от дітям дарують іграшки, наповнені цукерками. З святкових страви на столах можна побачити анісова печиво, а ось м'ясо чи риба велика рідкість.
У Франції частіше їдять страви з гусячої печінки, можуть бути й морепродукти. Подають різні вина, шампанське, сири. Шоколадний рулет це десерт на святковому столі.
У Японії ставлять на стіл гарно прикрашений кремом бісквітний торт. Так само готують закуску з квасолі й рису, можуть бути страви з гороху та бобів, морепродукти.
У Болгарії різдвяним пирогом служить баніца з запеченим сюрпризом. Так само готують запеченого або фаршированого коропа.
В Італії традиційно на свято готують окуня або тріску, свинячу ковбаску, печуть з фруктами дріжджовий хліб.
В Іспанії вас почастують баранчиком, індичкою або поросям фаршированим чи смаженим.
В Австрії традиційна страва на Різдво тільки тушкований короп, ні в якому разі не готують птицю. З солодкого - млинці сирні в заварному кремі.
У США - з різними начинками індичка.
У Німеччині різні пряники у формі ялинки, гусак смажений, сосиски.
В Угорщині на Різдво готують у спеціальній формі з візерунком листок тіста, схожий на вафлю. Подають з медом та часником. Називається він облатка.
У Словаччині так само роблять облатку. А ще подають коропа та суп з квашеної капусти - капусницю (це щось схоже на капусняк).
У Швеції традиційний різдвяний напій - юлмуст. Готують різні страви зі свинини, десертну рисову кашу.
У Канаді з солодкого - різдвяне поліно (рулет). Фарширована овочами індичка, пироги начинені свининою.
|