Ось і скоро морози. Виникає питання - як заготовить зелень на зиму? Сушити, солити, маринувати. Можна заморозити. Селера, кріп, петрушка, щавель, зелена цибуля, любисток, крес-салат, кінза і багато іншого піде у справу. Це може бути і кульбаба, і кропива, і подорожник, бадилля моркви і буряка. Адже після того як спала спека, всього наросло так багато, овочі соковиті, ароматні і й звичайно ж повні вітамін і різних корисних для нашого здоров'я мікроелементів. Не кажучи вже про те, що будь-яка страва, приправлена зеленню, буде смачнішою. Як заготовити зелень на зиму? Посушити. Це простий і дуже легкий спосіб. Сушка, як спосіб зберігання, відома давно. Нарвіть, чого бажаєте, видаліть мляве, пошкоджене, не вселяюче довіри. Промийте сировину до видалення бруду, краще проточною водою, дайте стекти. Поріжте на шматки до 10 см. Іноді ріжуть дрібніше, щоб швидше засохло. Розкласти в тіні на повітрі. Зараз середина осені, і на повітрі не завжди вдається зелень висушити. Тому можна поставити її над піччю в жаровні (у кого пічне опалення), довести до необхідного стану в слабо нагрітій з прочиненими дверцятами духовці. Я сушу на батареях в лоточках, порізавши на шматочки 2 см завдовжки, добре доходить. Можна сушити і просто в приміщенні, але не вологому. А то з'явитися цвіль. Чим тонше шар, тим процес йде швидше. Перелопачують її іноді. Зберігати в сухому місці в паперових пакетах або склотарі. Як заготовити зелень на зиму? Можна маринувати. Будь яку сировину промивають, обсушують, ріжуть, укладають в банки. Готувати маринад для заливки із солі 50 грам, цукру 50 грам, оцту 6% 1 склянка на 1 літр води. Залити та поставити стерилізуватися на 30 хвилин. Закатати. Можна закатати шпинат з оцтом і часником. Нарізати, укласти в банки і залити розчином солі на 1 літр 20 грам. Стерилізувати 0,5 літрові банки 30 хвилин і стразу закупорити. Подавати до столу приправивши маслом, оцтом, свіжим часником, зеленню. Маринуємо зелень кропу на зиму. Підготовлену сировину порізати на шматочки довжиною 5 см і щільно вкласти в банки. Закип'ятити воду з сіллю з розрахунку на 1 літр 40 грам. У кожну півлітрову баночку налити 2 столові ложки 6% оцту і залити розсіл до плічок, але щоб покрив укладку. Стерилізувати 8 хвилин. Добре йде як приправа до м'ясних страв.
Як заготовити зелень на зиму з сіллю? Знову ж готуємо сировину, просушуємо після промивання години 2. Порізати все дрібно і пересипати просіяною сіллю. У банки щільно укласти, закрити просто поліетиленовими кришками. Цього буде достатньо. На 1 кг піде 200 - 300 грам солі. Бажано якщо будите робити у великих банках, то відсипати по необхідності в більш дрібні. Герметично закупорена заготівля зелені з сіллю взимку відмінно зберігається в прохолодному місці. Можна солити і зелені пір'я цибулі. На 1 кг піде 200 грам солі. Така закатка в першу чергу йде як добавка до супів і борщів. Але не забувайте, солити блюдо потрібно буде після того, як ви кинете зелень. І не переборщіть, а то страва буде надмірно солоною.
Ще можна приготувати ароматний оцет. На 0,5 літра оцту кидайте 1 - 2 парасольки кропу. Нехай постоїть 10 днів. Потім процідіть і відправляйте на зберігання. А от якщо будете кидати зелень (кропу, кіндзи, м'яти, петрушки, естрагону або чого побажаєте), то час для настоювання скоротіть до 2 - 3 - х днів. Дивіться за зміною кольору рідини. Можете використовувати зелений оцет для маринадів, соусів, салатів та інших цілей, як і звичайний.
|