Домашні заготовки з калини на зиму , варення можуть послужити ефективним народним засобом
для лікування різних захворювань. У першу чергу застосовують при застудах ,
ангінах . Але завдяки складу спектр дії дуже широкий. У кулінарії
використовують те, що в складі багато пектинових речовин. Також міститься
більше ніж в цитрусових вітаміну С.
Так що ж можна
приготувати.
Домашня заготовка на зиму - калина перетерта з
цукром.
Рецепт простий.
Промиваємо ягоди , видаляємо пошкоджені . Перетираємо з цукром у відношенні 2
частини на 1 частину ягід. Можна це робити блендером або звичайною товкучкою .
Розкласти по банках, закрити звичайними кришками та відправити в холодне місце
на зберігання. Якщо будите стерилізувати, то цукру можна покласти 1 частину на
1 частину . Стерилізувати літрові банки 15 - 20 хвилин. Перетерту з цукром
калину використовують як для лікування, так і просто в чай, для приготування
компотів, киселів .
Заготівля на зиму - рецепт варення з калини .
Щоб ягоди
втратили свою природну гіркоту, краще збирати ягоди калини після заморозків.
Для видалення гіркоти можна їх потримати над парою 8 хвилин або бланширувати 3
хвилини в гарячій воді. Після цих процедур залити сиропом, який готують з
розрахунку на 1 кг сировини - 500 мл води і 1,3 кг цукру.
Витримати 5
годин. Проварити, ще витримати, проварити.
Після третього
прийому варіння закатати.
Можна готувати варення з калини в один прийом. Тоді
цукру беруть 1,5 кг, заливають ягоди гарячим сиропом. А після охолодження
варять до готовності.
В обох випадках
розфасувати і закатати.
Добре
зберігається сироп з калини.
Для його
приготування необхідно з промитих ягід віджати сік. У каструльку висипаємо 1 кг
цукру, вливаємо 500 мл соку і нагріваємо, помішуючи до розчинення кристаликів.
Коли закипить, зніміть піну і додайте 5 грам лимонної кислоти. Кип'ятити 5
хвилин, розлити по пляшках і закрутити кришками. Пляшки повинні бути ошпарені,
а пробки прокип’ячені . Зберігати в холодному місці.
Для любителів
домашніх спиртних напоїв рецепт калинову
наливки .
75 грам цукру
розчинити в ½ склянки води. Додати 100 мл калинового соку та пів літра горілки.
Настоювати в теплому місті 2 доби, періодично збовтуючи. Відправити в
прохолодне місце на зберігання приготовлену наливку з калини .
Рецепт компоту з калини - домашня заготовка на
зиму.
Крім бланшування
( як сказано в рецепті варення) калину можна позбавити від гіркоти за допомогою
тушкування в невеликій кількості води 2 хвилини. Видаливши гіркоту одним з
перерахованих способів, зціжені ягоди розкласти в банки, залити цукровим
сиропом (на 1 кг цукру 1 літр води). Поставити тару на водяну баню і
стерилізувати 8 - 10 хвилин. На банку 0,5 літра беремо приблизно 300 грам ягід
і 200 мл сиропу.
Якщо вам не
подобається такий насичений смак, тоді використовуйте менше цукру і ягід. Хоча
таку заготовку завжди можна перед вживанням розвести теплою чи холодною
кип'яченою або очищеною водою, отримавши корисний тонізуючий напій.
Заготівля з калини на зиму - желе.
Смачне і корисне
солодке блюдо, без будь-якої хімії - желе. Калину 1 кг промити, пробланшировать
в окропі 5 хвилин. Воду злити.
Додати половину
літра води, проварити до готовності. Протерти через друшляк, сито, щоб
позбутися кісточок. Отримане пюре змішати з 1 кг цукру і варити на повільному
вогні, помішуючи до 50 хвилин. Загуслу масу розкласти гарячою по банках.
Зберігати в прохолодному місці. Можна закатати.
Заготівля на зиму
- сік з калини.
Простий рецепт.
Беремо 2 кг ягід і вичавлюємо сік ( через соковичавницю або розтираємо і віджимаємо
через сито) . У вичавлену масу додати 500 мл води, проварити на невеликому
вогні 5 хвилин, відцідити . Відвар додати в сік, ввести 300 - 500 грам цукру
(за смаком).
Довести до
кипіння, через 5 хвилин розлити по банках, пляшках і закатати. Сік з калини
застосовують для приготування різних напоїв, наприклад киселю. Можна
використовувати і для соусів.
А можна просто сушити ягоди. Відмінно проходить цей
процес на сонці. Але оскільки збір припадає на холодну пору року, то підійде і
духовка з відкритими дверцятами. Температура сушки повинна бути на рівні 60 ˚
С.
Якщо дозволяє об’єм
холодильника, то просто калину
заморозьте. А вже потім використовуйте в міру необхідності. Іноді
заморожують пюре кубиками. Дуже зручно зберігати і використовувати.
Вирощуйте калину цю корисну для рослину.
|