( різдвяні страви)
Тушка індички Цибуля 1 штука Лимон або апельсин ½ штуки Масло вершкове 25 грам Шавлія, розмарин, чебрець
Для соусу: Серце, печінка, шлунок індички Морква 1 штука Селера 1 штука Цибуля 2 штуки Часник 2 зубчики Борошно 25 грам Вино біле 150 грам
Індичка повинна бути не холодною, кімнатної температури. Натерти тушку зеленню всередині. Цибулю натерти на тертці й змастити нею так само всередині черевця м'ясо. Видавити сік з цитруса, обмазати індичку зовні, залишки лимона (апельсина) покласти всередину. Нехай полежить 30 хвилин. Потім намазати шкіру птиці розм'якшеним вершковим маслом. І наостанок обмазати всю тушку зовні та всередині сумішшю перцю й солі.
Поставити в розігріту духовку години на 2. Поливайте її періодично витікаючим соком. Через 2 години, тушку вийняти, сік злити, індичку обернути фольгою і знову поставити в духовку. Готовність визначаємо, протикаючи тушку в самому товстому місці. Сік, що витікає, повинен бути прозорим.
Готове м'ясо вийняти з духовки, але фольгу не знімати хвилин 40 - 60.
Для соусу робимо бульйон з потрухів і овочів (розрізані навпіл морква, селера, цибуля). Беремо трохи витеклого жиру ( дивлячись якої жирності хочете отримати соус) і на ньому злегка обсмажуємо борошно. Потім вводимо бульйон, вино й варимо до загустіння. В кінці додаємо товчений часник. Подається соус до індички окремо в соуснику.
|