( різдвяні страви)
Качка Масло вершкове або маргарин 1 столова ложка Сіль, майоран Для начинки: Черствий білий хліб або батон 2 скибочки Молоко для його просочення (можна воду) Яйця 2 штуки Вершкове масло або маргарин 1 столова ложка Печінка качки, курки кілька шматочків (чи серце, гриби) Петрушка 1 столова ложка Сухарі панірувальні 2-3 столові ложки Сіль Окремо: Яблука кислі 4 штуки Родзинки 1 столова ложка Цукор 1 столова ложка Можна варення кисленьке кілька ложок
Качку промити, обсушити, натерти майораном та сіллю, залишити на 1 годину.
Готуємо начинку. Стушкувати печінку, серце, гриби, дивлячись, що ми беремо. Замочити хліб у молоці, воді. Розтираємо вершкове масло, додаємо тушковані субпродукти (гриби), петрушку хліб, яєчні жовтки, сіль, перець і трохи цукру при бажанні (за смаком). Масу добре перемішуємо. Якщо вона рідкувата, то додаємо панірувальні сухарі. Цю начинку покласти всередину качки та черевце зашити.
Жаровню змастити жиром чи олією рослинною, викласти качку на спинку, долити ¼ склянки води. Ставимо в духовку. Якщо рідини при випічці буде мало, то потрібно долити гарячої води, вийнявши птицю з духовки. Але зазвичай качка дає багато соку.
Тим часом готуємо яблука. З боку хвостика видовбуємо серединку, акуратно вирізаємо чашолистки з іншого боку. У кожне яблуко кладемо трохи родзинок, цукор, варення.
Качку запікаємо хвилин 40 - 60, а потім навколо неї викладаємо яблука. Це робимо десь за 20 хвилин до того, як качка буде готова. За цей час яблука спечуться, а качка просочиться їх ароматом.
|