Гусак Часник Яблука, краще кислі, добре антонівські
У гусака відрізати голову й лапки, добре вимити, нехай обсохне. Робиться суміш з солі та товченого часнику, нею натираємо тушку птиці всередині й зовні. Яблука нарізати дольками, нафарширувати гусака. Черевце зашити. Поставити в дуже гарячу духовку та дочекатися утворення рум'яної скоринки. Коли фарширований гусак зарум'яниться, вогонь потрібно зменшити. Довести гусака до готовності, періодично поливаючи його соком, що виділяється.
Коли гусак буде готовий, вийняти його з духовки, видалити нитки. Покласти на тарілку, а навколо викласти яблука з черевця.
Коли купуєте тушку гусака, то зверніть увагу на колір шкіри. Птах зі світлою шкірою більш молодий. Вибирайте такого. У гусаку багато жиру, тому його довго готувати. Поливати можна ще й сумішшю апельсинового соку, відвару чорносливу, додавши трохи червоного вина.
Як визначити готовність гусака? Проколіть його в самому товстому місці ніжки, повинен витікати прозорий сік. У середньому на кожні 500 грам приготування цього птаха йде 15 хвилин. Тобто, якщо в гусаку 2 кг 500 грам, то на його приготування приблизно близько 1 години і 15 хвилин.
|