( різдвяні страви) Листкове тісто 500 грам Сир (бринза не солона або сир м’який) 250 грам Масло вершкове 75 грам (добре остудити, підморозити) Молоко 100 грам Для сиропу: Цукор 150 грам Вода 150 грам
Тісто розділити на 3 частини. Тонко розкачати. Кладемо на змащену жаровню (краще в деко з бортиками) пласт тіста, посипаємо тертим сиром, цукром, тертим маслом (або невеликі шматочки) і поливаємо невеликою кількістю води. Кладемо ще пласт, повторюємо начинку. Потім третій пласт. На нього можна подтрусити сиру й покласти шматочки масла або, другий варіант, тільки шматочки масла без сиру. Випікати в розігрітій духовці. З цукру та води зварити сироп, довівши цукор до кипіння. Гарячий пиріг після того як він пропечеться, полити холодним сиропом. Їсти в охолодженому вигляді. Іноді в таку баніцу додають ще й товчені горіхи.