( різдвяні страви) Рис 200 грам Мед 70 грам (або цукор) Родзинки 80 грам Курага (інжир) 50 грам Мак 50 грам Горіхи волоські (лісові, мигдаль) 100 грам можна суміш горіхів Ваніль або кориця для аромату (небагато) Мармелад
Заливаємо рис 3-ма частинами води (на 1 склянку рису 3 склянки води), доводимо до кипіння. Промиваємо родзинки й кладемо в рис. Коли закипить, знімаємо, укутуємо.
У ступці товчемо мак, запарюємо. Виходить макове молочко. Курагу промиваємо, обсушуємо й ріжемо кубиками. Горіхи товчемо. Всі компоненти вводимо в теплу кутю. Так само підсолоджують медом за смаком. Додаємо ваніль, корицю. Коли кутя охолоне, то її потрібно викласти на тарілку й прикрасити мармеладом.
Перед тим як викладати на тарілку, іноді кутю трохи розводять компотом, щоб вона була більш соковитою.
Інколи, багату кутю варять на молоці. Тоді її не розводять компотом.
|