Корисні поради - город, сад, дім.                                                     РУССКИЙ
Субота, 22.07.2017, 07:34
Головна               ПРО МЕНЕ ТА САЙТ, МІЙ ЩОДЕННИК                  | RSS

НОВИЙ РОЗДІЛ САЙТУ УРОКИ РУКОДІЛЛЯ
Розділи сайту

Пошук

Популярні запити

Меню сайту

Головна » Статті » Зберігання врожаю

Коли і як збирати фрукти для зимового зберігання (яблука та груші)
Одна справа виростити фрукти на своїй ділянці, в саду, на дачі. А ось зовсім інша справа це зібрати фрукти на зиму і зберегти їх, щоб ласувати навесні грушами і яблуками.

Для тривалого зберігання придатні зимові сорти яблук, груш та винограду. Але впливає на зберігання фруктів не тільки підбір сортів, але і строки збирання, ґрунт, погодні умови, агротехніка. Раннє чи пізнє зняття плодів може зменшити їх термін зберігання взимку на 1-2 місяці. Якщо вноситися багато азотних добрив, то термін зберігання теж зменшується, плоди можуть загнивати. Так само діє зайва волога від опадів або надмірних пізніх поливів.
Потрібно звернути увагу, що на легких піщаних ґрунтах для зберігання фрукти знімають раніше, ніж на важких глинистих, так як там вони дозрівають раніше. Для кожного сорту виділяють три фази стиглості - збиральна, споживча і технічна. У фазі збиральної стиглості яблука та груші мають характерні для сорту забарвлення та розмір, м'якоть щільної консистенції, і зазвичай легко відокремлюються плодоніжка від гілки. 

     

Збирати фрукти для зберігання взимку іноді доводиться трохи розтягнуто в часі, тобто їх частіше знімають не всі одночасно, а в міру дозрівання. Техніка збору дуже проста. Яблука та груші збирають обережно разом із плодоніжкою. Плід охоплюють рукою знизу, ставлять вказівний палець на плодоніжку, злегка провертають. Ніколи не тягніть плоди вниз, так ви можете відірвати і плодову гілочку. Збирати фрукти з верхніх гілок можна за допомогою сходів або спеціальних збиральних склянок, одягнених на довгу палицю. Можна такий пристрій зробити з пластикової пляшки. Тільки краю злегка оплавити над свічкою, щоб вони не порізали плоди.
Запам'ятайте на зимове зберігання потрібно фрукти збирати, а не струшувати або збивати. Впалі плоди придатні тільки на переробку. Збирати фрукти (яблука і груші) потрібно починати з нижніх гілок, а потім переходити на верхні. Так менше плодів буде збито.
Поширенню хвороб яблку та груш (плодів) при зберіганні служить пошкодження плодів під час зняття.

Яблука та груші збираються в кошики, ящики. Укладаються обережно, щоб не пошкодити шкірку плодоніжками. Відразу вибраковуються пошкоджені птахами, осами, з червоточиною та інші. Їх пускаємо для заготовки на зиму у вигляді сушіння та консервації. Гарні плоди перекласти стружкою, соломою, папером. Ну в крайньому випадку просто скласти, хвостиками в одну сторону.

А ось як зберегти яблука та груші взимку різними способами я розповім далі.

І звичайно не забудьте підготувати сховище до закладки фрукт на зиму. Потрібно раніше винести з нього всі залишки, ящики влітку просушити на сонці, сховище побілити і продезінфікувати. А от зібрані яблука та груші (як і інші плоди) не затримуйте довго на відкритому повітрі. Інакше вони дійдуть до повної зрілості і не будуть зберігатися.
ПОДІЛИСЯ З ДРУЗЯМИ
Категорія: Зберігання врожаю | Додав: Даша (19.10.2011)
Переглядів: 6117 | Теги: зберігання врожаю, сезонні роботи, яблука | Рейтинг: 2.0/4
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Рецепт на день
Кекс морквяний

(солодкі страви)
Борошно 2 ½ склянки
Морква середня 5 - 6 штук
Цукор 1 склянка
Молоко 10 столових ложок
Олія рослинна 2 столових ложки
Розпушувач для тіста 1 столова ложка
Яєчні білки 4 штуки
Сік апельсина 50 - 100 мл
Можна взяти 100 грам сухофрукт
Кекс морквяний


Наші групи

Домашні заготовки

Хвороби рослин
Наприкінці весна та на початку літа пошкоджує смородину та аґрус стовпчаста іржа.
стовпчаста іржа -->

Шкідники рослин
Не пропустіть на своюділянку злісного шкідника – оленку волохату.
оленка волохата

Пошук по тегам
сад (76)
СУП (13)

Цікаво

Статистика

Використання матеріалу, повне або часткове, можливе тільки при наявності активної гіперссилки © 2017 Конструктор сайтів - uCoz