Фігове дерево, смоківниця, фіга, інжир, винна ягода, смоква (різні назви однієї рослини) - вирощування, вимоги до кліматичних умов
Вирощування інжиру у відкритому ґрунті в саду можливо при належному догляді, такому що враховує особливості розвитку цієї рослини, кліматичні умови місцевості. Фігове дерево може досягати висоти 15 метрів (в помірному кліматі це невеликі дерева, чагарники висотою до 3 метрів). Дає багато порослі, перетворюючись з часом в розлогий кущ. Листя гарної форми, світло - зелене, з легкою опушкою, кора світло - сірого кольору роблять рослину декоративною. Квіти не помітні. Плоди знаходяться в пазухах листків, за формою нагадують невелику грушу. Терміни дозрівання залежать від сорту, може припадати на кінець липня - початок серпня, на кінець серпня, а також на кінець вересня - початок жовтня. Плід інжиру має забарвлення від чорного або темно - фіолетового, до світло - рожевого, жовтого, солодку м'якоть ніжної текстури з великою кількістю насіння. Перезріла фіга починає бродити зсередини, виправдовуючи одну зі своїх назв - «винна ягода».
Як запилюється інжир
На батьківщині (в теплому південному кліматі) фігове дерево запилюється за допомогою дуже маленькій оси бластофага є дводомних, тобто жіночі та чоловічі квіти знаходяться на різних деревах. Будова має одну дивовижну особливість - квіти знаходяться всередині плоду. Запилювати може тільки така маленька комаха, яка залазить усередину, тим самим переносячи пилок з однієї рослини на іншу. Є сорти, яким не потрібно запилення - партенокарпічні, саме вони використовуються для вирощування в діжках, та в місцевості, де немає ос бластофаг.
Фрукт фіга - древній продукт харчування
Батьківщина смокви Мала Азія. У субтропічному кліматі інжир вирощується як плодове дерево в промислових умовах вже давно. Відомі знахідки, що датуються віком більше 4000 років. У стародавні часи в бойових походах воїни задовольнялися пригорщею інжиру та родзинок, але цього було достатньо для отримання сил. Цей продукт має високу харчову цінність, багатий вміст різних поживних речовин, мікроелементів, має до 40% цукру. До нас на ринок плоди надходять у в'яленому вигляді. У свіжому вигляді фіга не транспортується, і здається, що нам не вдасться нею поласувати. Але все можливо при бажанні. Завдяки появі нових сортів, використанню тимчасових укриттів смоква отримала місце проживання в зонах з помірним кліматом.
Необхідні умови для вирощування інжиру у відкритому ґрунті, особливості плодоношення
Вирощування інжиру у відкритому ґрунті в саду доступно в багатьох районах. А де буде недостатньо тепло, там можна просто розмістити рослину в будинку в діжці. Фіга достатньо зимостійка, витримує тривалі морози до - 15 ˚С. Є сорти здатні витримати і -20 ˚ С, але не тривалих, а короткочасних морозів. Це враховуємо при догляді. Підбирають затишні місця, закриті від холодних північних вітрів. У більш холодних регіонах, де умови не відповідають потрібним для зимівлі, роблять дуже просто - інжир вирощують у відкритому ґрунті як укривну культуру. А ще смоковниця має дивовижну особливість - швидко відновлюватися, тобто давати нові прирости замість загиблих від морозу.
Інжир можна вирощувати не в формі дерева, а знижуючи висоту куща використовувати для зимового укриття землю. Таким чином, територія розповсюдження набагато збільшиться. Якщо ще й сорти підібрати ранніх строків дозрівання, тоді точно зможете поласувати «винною ягодою». Цікаво відзначити, що плоди на гілка утворюються постійно. Подивіться уважно на фото. Внизу плоди вже великі, а вгорі в пазухах листків стали тільки з'являтися. І це початок серпня. Маленькі вже не зможуть дозріти, але при вдалій зимівлі, будуть рости в наступному році. При ранньому похолоданні, на початку вересня, багато плодів інжиру залишається незрілими, десь приблизно 30 - 40%. Тому щоб збільшити урожай, потрібно гілки куща пригинати, вкривати акуратно, щоб не обламати плоди.
При вирощуванні інжиру потрібно враховувати, що плоди утворюються на приростах поточного року, старих гілках, навіть на жировиках. І так до пізньої осені. Тому не варто дивуватися що з'явилися на початку осені маленьким бугорочки в пазухах листків. А як їх зберегти читайте далі, у статті посадка інжиру, догляд, укриття на зиму
Фото плодів інжиру (збільшується)
|