Корисні поради - город, сад, дім.                                                     РУССКИЙ
Середа, 04.12.2024, 10:53
Головна               ПРО МЕНЕ ТА САЙТ, МІЙ ЩОДЕННИК                  | RSS

НОВИЙ РОЗДІЛ САЙТУ УРОКИ РУКОДІЛЛЯ
Розділи сайту

Пошук

Популярні запити

Меню сайту

Головна » Статті » Готуємо смачне, корисне

Смачні страви з картоплі, значення в харчуванні людини
Хто ж відмовиться від смачних страв з картоплі? Значення в харчуванні людини цей овоч має величезне, адже не дарма ж його називають другим хлібом. Але так було не завжди. До нашого столу він пройшов довгий шлях, було багато перепон, його забороняли і називали «чортовим яблуком».
Але завдяки властивості давати врожай при хорошій обробці грунту і внесенні добрив на одному і тому ж місці, цей овоч міцно тримається не тільки на наших городах, а й на наших столах. І подають його не тільки як самостійне блюдо, але він входить до складу багатьох рецептів (борщі, супи, тушкований з різними овочами або м'ясом ...). Навіть вигадані солодкі смачні страви з картоплі, різні торти і тістечка (наприклад, кекс картопляний).

Часто картоплю вважають висококалорійною і намагаються уникати. Але якщо ми будемо говорити конкретно про цей овоч, то його енергетична цінність не така велика - в 100 грамах вареного продукту міститься 80 ккал (а в макаронах 340 ккал). А калорійність ми підвищуємо при приготуванні страв, смаженні, використанні майонезу і сметани для заправки. Тому можна завжди підібрати для свого столу те, що буде для вас оптимальним. Наприклад, у Кореї їдять сиру мариновану картоплю, приготовану подібно моркві.

Значення картоплі в харчуванні людини дуже високе. Адже крім відмінних смакових якостей вона має багатий склад - білки, вуглеводи, пектинові речовини, клітковина, вітаміни С, В2, В6, В1, РР, мінеральні солі, органічні кислоти (лимонна, яблучна, щавлева та інші). Містить фосфору 50 мг%, вітаміну С до 40 мг% (в 500 грамах добова норма людини), калію 560 мг%.
З овоча одержують крохмаль, спирт, глюкозу, молочну кислоту. Всі знають про лікування картоплею різних захворювань.

Відомо більше 1000 сортів цього овоча. Але смак не завжди буде залежати від того, що ми виберемо. Так при низькій температурі зберігання крохмаль перетвориться в цукор, тому смачної страви з картоплі ви вже не отримаєте. М'якоть стає солодкуватою. При підвищенні температури зберігання взимку бульби проростають, також міняється смак і втрачається тургор, тобто стає м’яким, зморшкуватим. При знаходженні на сонці бульби набувають зеленуватого відтінку. Це утворюється соланін. Але не забувайте, що він також міститься в шкірці. Це отруйна речовина, здатна викликати отруєння. Тому якщо ваш овоч довго лежав на сонці, то стає непридатним для їжі. Або необхідно зрізати не тільки шкірку, але і всю позеленілу м'якоть. Озеленення використовують тільки для бульб, призначених для посадки. Зверніть увагу на поради як зберігати картоплю взимку.

смачні страви з картоплі
 
Про значення картоплі в харчуванні людини зрозуміло. Тепер давайте пригадаємо деякі особливості приготування.
- Тушкувати при додаванні невеликої кількості води під кришкою.
- При приготуванні пюре протирати овоч тільки в гарячому вигляді. Якщо це робити після охолодження, то пюре буде сірим, в'язки, тягучим.
- Якщо відварена картопля довго стоїть, то стає твердою (десь через 2 години). Так само міняється відтінок. Страви з картоплі смачні в свіжому вигляді.
- Не залишайте надовго в очищеному вигляді, потемніє. В крайньому випадку, можна або залити водою (не довше ніж на 2 години), або помити, обсушити, загорнути в плівку і покласти в холодильник.
- При варінні шматочками втрачається 65% вітамін, цілою очищеною 40%, в шкірці 25%. Тому намагайтеся варити овоч в шкірці, так залишиться більше вітамін.
- Якщо сорт схильний розварюватися, то готуйте його на пару.

Смачні страви з картоплі на сайті «Корисні поради - город, сад, дім»
З гарбузом
В сухарях
Крокети
Пиріжки
Запіканки з рибою
Драчена
З салом
З морквою
Різні юшки
Колети
Більш докладно читайте рецепти різних страв з картоплі, підбирайте до свого столу.
ПОДІЛИСЯ З ДРУЗЯМИ
Категорія: Готуємо смачне, корисне | Додав: Даша (25.09.2012)
Переглядів: 4173 | Коментарі: 3 | Теги: здоров'я, рецепти, Картопля, цікаво, страви з картоплі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Рецепт на день
Кекс морквяний

(солодкі страви)
Борошно 2 ½ склянки
Морква середня 5 - 6 штук
Цукор 1 склянка
Молоко 10 столових ложок
Олія рослинна 2 столових ложки
Розпушувач для тіста 1 столова ложка
Яєчні білки 4 штуки
Сік апельсина 50 - 100 мл
Можна взяти 100 грам сухофрукт
Кекс морквяний


Наші групи

Домашні заготовки

Хвороби рослин
Наприкінці весна та на початку літа пошкоджує смородину та аґрус стовпчаста іржа.
стовпчаста іржа -->

Шкідники рослин
Не пропустіть на своюділянку злісного шкідника – оленку волохату.
оленка волохата

Пошук по тегам
сад (76)
СУП (13)

Цікаво

Статистика

Використання матеріалу, повне або часткове, можливе тільки при наявності активної гіперссилки © 2024 Конструктор сайтів - uCoz