Корисні поради - город, сад, дім.                                                     РУССКИЙ
Середа, 04.12.2024, 22:07
Головна               ПРО МЕНЕ ТА САЙТ, МІЙ ЩОДЕННИК                  | RSS

НОВИЙ РОЗДІЛ САЙТУ УРОКИ РУКОДІЛЛЯ
Розділи сайту

Пошук

Популярні запити

Меню сайту

Головна » Статті » Зберігання врожаю

Як зберігати картоплю взимку
Як зберігати картоплю взимку? Підготовка до зберігання врожаю картоплі починається в момент збору бульб. Спочатку ми їх перебираємо, сортуємо, відокремлюючи відразу дрібні, хворі та пошкоджені при копанні. Все що піде на зберігання необхідно просушити (не на сонці) і охолодити, витримавши в прохолодному місці. На це піде 2-3 тижні. Коли копаєте картоплю, то не тримайте її на сонці, тому що при перебуванні під прямими променями близько 5 годин і більше вона зеленіє.

Якщо після збирання картоплю відразу опустити в підвал, не давши їй охолонути, то вона швидше за все покриється конденсатом. А якщо охолодити швидко, то при варінні такі бульби будуть темніти. Тільки вражену фітофторою картоплю охолоджують різко.
При сортуванні відокремлюють на зберігання посадкову картоплю. Ось її можна і позеленити. Для цього тримаємо бульби на сонці, періодично збризкуючи водою.

Картопля добре зберігається за умови, коли температура не опускається нижче 0 ˚ С. Під дією морозу крохмаль перетворюється на цукор, бульби набувають солодкуватого смаку. Оптимальною температурою зберігання картоплі є +2- +5 ˚ С при вологості 85-90%. До настання морозів частину картоплі можна тримати не в підвалі, а на вулиці в ящику. Якщо ви вирощуєте на зберігання картоплю на своєму городі, дачі, то зверніть увагу на сорти та строки посадки. Тому що від цього буде залежати не тільки якість бульб, але і їх термін зберігання. Помічено, що посаджена влітку картопля має більш тривалий період спокою, пізніше проростає, менше хворіє під час зимового зберігання. Навіть якщо порівнювати врожай одного і того ж сорту, але різного терміну посадки.
Якщо температуру в сховищі після закладання картоплі знижувати поступово і довести до +2- +5 ˚ С, то це дасть лікувальний ефект, затягнуться порізи і затримається розвиток хвороб. При високій температурі можуть розвиватися гнилі, картопля, прибрана на зберігання взимку, буде зморщуватися, рано проростати.
 
    

Вологість регулюється за допомогою вентиляції. Якщо картопля починає покриватися конденсатом, то покладіть на неї солому або шар буряків. Якщо в приміщення занести негашеного вапна, то воно теж буде забирати на себе зайву вологу і умови зберігання стануть кращими.

Картоплю зазвичай зберігають взимку в ящиках або просто розсипавши на підлозі в сховищі. Але що робити, якщо немає підвалу або урожай туди не поміщається?
Здавна селяни зберігали зібрану картоплю взимку в буртах, траншеях, кагатах, земляних «глечиках». Незважаючи на різні назви це дуже схожі за умовами сховища. Риється яма в місці з невеликим підвищенням, прикритому від північних вітрів. Розміри залежать від ваших потреб. Потім засипається картопля на зберігання, насипається шар соломи. Зверху насипаємо шар землі висотою більше глибини промерзання ґрунту у вашій місцевості. Земля викладається горбком, краї якого заходять за краї ями. А ось над ямою укладається шматок вологозахисного матеріалу (шиферу, плівки, заліза). Через боки горбка картопля буде дихати, а від дощів згори її захистить цей матеріал.
Але якщо морози очікуються небувалі для вашої місцевості, то додатково треба утеплити ще зверху соломою або чим іншим. Можна накидати купу снігу. А от при дощовій зимі буде багато клопоту, щоб відвести від ями воду, це треба продумати раніше, щоб вода не затекла до картоплі.
ПОДІЛИСЯ З ДРУЗЯМИ
Категорія: Зберігання врожаю | Додав: Даша (03.10.2011)
Переглядів: 4227 | Теги: Картопля, зберігання врожаю | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Рецепт на день
Кекс морквяний

(солодкі страви)
Борошно 2 ½ склянки
Морква середня 5 - 6 штук
Цукор 1 склянка
Молоко 10 столових ложок
Олія рослинна 2 столових ложки
Розпушувач для тіста 1 столова ложка
Яєчні білки 4 штуки
Сік апельсина 50 - 100 мл
Можна взяти 100 грам сухофрукт
Кекс морквяний


Наші групи

Домашні заготовки

Хвороби рослин
Наприкінці весна та на початку літа пошкоджує смородину та аґрус стовпчаста іржа.
стовпчаста іржа -->

Шкідники рослин
Не пропустіть на своюділянку злісного шкідника – оленку волохату.
оленка волохата

Пошук по тегам
сад (76)
СУП (13)

Цікаво

Статистика

Використання матеріалу, повне або часткове, можливе тільки при наявності активної гіперссилки © 2024 Конструктор сайтів - uCoz