Настає час збирання та зберігання гарбуза взимку в домашніх умовах. Треба відзначити, що цей овоч може чудово лежати, не втрачаючи свої смакові якості. Деякі гарбузові можуть зберігатися навіть рік, наприклад, гарбуз бенінказа. Але зараз не про неї, а про наш звичайний овоч, з якого ми часто варимо каші, або запікаємо просто в духовці або каструлі з додаванням яблук, родзинок, посипаючи цукром і корицею.
Збирання та зберігання гарбуза взимку в домашніх умовах начебто справа не дуже марудна, але є деякі особливості. Всі сорти не однаково лежать. Самими довгожителями можна назвати великоплідні види. А ось деякі сорти мускатного виду лежать тільки 2 місяці.
Не затягуйте з термінами збирання гарбузів на зберігання. Підморожені овочі лежати не будуть, а почнуть поступово загнивати в місцях ураження тканин. Їх використовують в першу чергу або відправляють на переробку і консервацію на зиму заготовок з гарбуза. Так само стежте, щоб не було зовнішніх пошкоджень, не дряпайте при збиранні. І не зламайте плодоніжку. Адже цілий він в деякому роді як герметична камера з щільною шкіркою, в якій зберігатиметься вміст.
Але якщо ще дозволяє час, то тримайте на городі якомога довше. Адже збирати треба в стадії повної стиглості. Саме тоді зелені пагони вже підсихають, колір насичений, відповідає сорту, плодоніжка колюча, тверда. Найкращий час для збирання врожаю гарбузів, коли стоїть суха, сонячна погода. Але так буває не завжди. Якщо похмуро, йдуть дощі, а чекати вже немає можливості, то зібрані на зберігання гарбузи потрібно витримати до 15-ти днів, уклавши в купи для просихання в сухому приміщенні, а якщо дощі припинилися, то на сонці. Інакше можлива поява взимку хвороб, гнилей. Якщо очікуються приморозки (кінець вересня, початок жовтня), але це для півдня, а потім ще майже 2 місяці буде тепло, то просто укрийте свої посадки на ніч плівкою, іншим матеріалом, що залишився від весняних захистів. Але звичайно це можливо тільки при маленьких площах. А як ми знаємо, це рослина любить розкидати свою зелень на метри в сторони.
Зібрані на зберігання гарбузи взимку в домашніх умовах можуть зберігатися в сараях, на горищах, укриті під навісом (у неопалюваних приміщеннях) до тих пір, поки температура буде триматися до +10 ˚ С. Але все ж йому потрібна кімнатна температура і сухе повітря. Звичайно, якщо не виходить, то і при більш низькій (але не морозі) температурі і в умовах вологості овоч буде лежати, але не довго, так пару місяців. Тому оптимальними для зібраних на зберігання гарбузів взимку в домашніх умовах можна вважати вологість повітря 75% і температуру +5 - +10 ˚ С. Якщо овоча трохи, тоді просто перенести в будинок і скласти під ліжко, на полиці в коморі, навіть прибрати в порожню шафу. А якщо їх багато. У неопалюваному сховищі з холодною підлогою укладають спочатку шар соломи, сіна 10-15 см.. Краще розкласти в один шар, щоб не торкалися один до одного, плодоніжками вгору. Засипати все соломою. При збільшенні морозів шар соломи збільшують. Зберігають гарбуз взимку в домашніх умовах і в підвалах. Температура там часто підходяща, а ось вологість потрібно буде регулювати шляхом провітрювання. Іноді в селах на зиму просто закопували в товщу копиці сіна або соломи. Потім сіно брали і поступово діставали овоч. Звичайно, бажано копицю накрити зверху плівкою, щоб при затяжних дощах не було промокання і загнивання. Якщо зима у вас без відлиг, то промерзлий повністю, тобто заморожений (а не підморожений) гарбуз буде відмінно лежати, на корм худобі те що треба. Але от найменше потепління - і все пропало. Якщо у вас є місце в морозилці, то заморозьте шматочками, кубиками, натертими на тертушці часточками цей цінний овоч. Зберігатися буде відмінно, діставайте собі в міру необхідності. Періодично переглядайте прибрані на зберігання гарбузи протягом зими. Не зовсім доспілі, пошкоджені механічно або підмерзлі загнивають в першу чергу. Тому покладіть їх десь скраю. Використовуючи рецепти приготуйте заготовки з гарбуза на зиму – варення, повидло, компот, пюре, закатайте з овочами та інше.
|