Корисні поради - город, сад, дім.                                                     РУССКИЙ
Неділя, 22.12.2024, 09:53
Головна               ПРО МЕНЕ ТА САЙТ, МІЙ ЩОДЕННИК                  | RSS

НОВИЙ РОЗДІЛ САЙТУ УРОКИ РУКОДІЛЛЯ
Розділи сайту

Пошук

Популярні запити

Меню сайту

Головна » Статті » Зберігання врожаю

Як зберегти моркву, петрушку, селеру зимою
Закінчуються наші садово - городні турботи. Починаються турботи інші. Виникають питання - як зберегти вирощений урожай моркви, петрушки та селери взимку. Навіть у погребі ці коренеплоди можуть швидко зав'янути або прорости.
Морква - візьмемо такий всіма улюблений овоч. Адже відомо, що в 100 грамах цього корисного овочу міститься добова норма каротину. Має вона й велике лікарське значення, корисна при атеросклерозі, містить багато вітамінів групи В, Р, Е та інші речовини.

Так як зберегти моркву на зиму?
Існує багато способів зберігання моркви. Але говорячи про них не варто забувати і про терміни збирання та сорти. Якщо ви хочете викопувати на споживання моркву протягом літа й початку осені, а так само ласувати пізньою весною пучковою продукцією цього овочу, то для ранньовесняного посіву підберіть скоростиглі сорти. Вони швидко нарощують коренеплоди і їх ми викопуємо по мірі необхідності.

Якщо ви самі вирощуєте овочі на городі чи дачній ділянці для зимового споживання, то підберіть сорти моркви, які добре зберігаються. Сіяти краще не на початку весни, а в кінці. Для зимового зберігання практикується посів моркви сортів швидкого дозрівання і придатних для зберігання в червні. Як правило, коренеплоди літніх посівів цілком встигають вирости до зими і набагато краще зберігаються. Головне дотримуватися агротехніки вирощування моркви і врожай гарантований.

Коли ж викопувати моркву для зимового зберігання?
Робимо це, починаючи з кінця вересня до кінця жовтня (на півдні навіть початок листопада). Тобто орієнтуємося на місцеві умови, в північних районах раніше, у південних - пізніше. Краще викопувати на зберігання моркву в суху погоду, підкопуючи ряди. Бадилля потрібно відразу обрізати або скрутити просто вручну. Потім моркву провітрити й підсушити в тіні. На сонці вона може позеленіти.
Можуть піти дощі, коли вам треба буде викопувати моркву. Тоді при наявності невеликої ділянки можна накрити грядку плівкою. Я завжди восени тримаю на такі випадки поліетиленову плівку. Дуже зручно, адже ваша робота не буде залежати від примх природи.

Хороші умови для зберігання моркви можна створити в підвалах і льохах. Так само використовують ями, бурти, кагати. Коренеплоди пересипаються чистим сухим піском. Зазвичай для цієї мети використовують контейнера і ящики. Їх ставлять так, щоб між дном і підлогою був просвіт. Тоді повітря буде добре циркулювати.
Перед закладанням на зберігання викопану моркву слід просушити і провітрити до 15 днів на повітрі при поступовому зниженні температури. Це цілком можна виконати під навісом. Тільки стежити, щоб при нічних заморозках морква не померзли.
При розміщенні в сховищах звичайно ідеальним було б підтримання температури в межах 1-2 ˚ С і вологості 90%.

Успішне зберігання моркви буде залежати і від підготовки сховища. Потрібно обов'язково його вичистити від залишків, просушити і продезінфікувати. Підлогу посипати гашеним вапном і до закладки овочів періодично провітрювати.

    

Зберігання коренеплодів петрушки, селери взимку подібно зберіганню моркви. Так само пересипаємо піском і ставимо в найхолодніше місце, ближче до труби вентиляції з вхідним повітрям. Так само іноді в пісок додають трохи сухого гашеного вапна або крейди, не більше 2% від ваги.

Хорошим способом зберегти моркву, петрушку, селеру взимку, але досить трудомістким, є занурення їх у глиняну бовтанку. З глини потрібно приготувати сметаноподібну масу, вмочити в неї коренеплоди і висушити. Потім просто скласти в сховище штабелями.
А от пастернак краще зберігати разом з картоплею.
ПОДІЛИСЯ З ДРУЗЯМИ
Категорія: Зберігання врожаю | Додав: Даша (19.10.2011)
Переглядів: 7492 | Коментарі: 1 | Теги: коренеплоди, зберігання врожаю, морква | Рейтинг: 1.7/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Рецепт на день
Кекс морквяний

(солодкі страви)
Борошно 2 ½ склянки
Морква середня 5 - 6 штук
Цукор 1 склянка
Молоко 10 столових ложок
Олія рослинна 2 столових ложки
Розпушувач для тіста 1 столова ложка
Яєчні білки 4 штуки
Сік апельсина 50 - 100 мл
Можна взяти 100 грам сухофрукт
Кекс морквяний


Наші групи

Домашні заготовки

Хвороби рослин
Наприкінці весна та на початку літа пошкоджує смородину та аґрус стовпчаста іржа.
стовпчаста іржа -->

Шкідники рослин
Не пропустіть на своюділянку злісного шкідника – оленку волохату.
оленка волохата

Пошук по тегам
сад (76)
СУП (13)

Цікаво

Статистика

Використання матеріалу, повне або часткове, можливе тільки при наявності активної гіперссилки © 2024 Конструктор сайтів - uCoz