Закінчуються наші садово - городні турботи. Починаються турботи інші. Виникають питання - як зберегти вирощений урожай моркви, петрушки та селери взимку. Навіть у погребі ці коренеплоди можуть швидко зав'янути або прорости. Морква - візьмемо такий всіма улюблений овоч. Адже відомо, що в 100 грамах цього корисного овочу міститься добова норма каротину. Має вона й велике лікарське значення, корисна при атеросклерозі, містить багато вітамінів групи В, Р, Е та інші речовини.
Так як зберегти моркву на зиму? Існує багато способів зберігання моркви. Але говорячи про них не варто забувати і про терміни збирання та сорти. Якщо ви хочете викопувати на споживання моркву протягом літа й початку осені, а так само ласувати пізньою весною пучковою продукцією цього овочу, то для ранньовесняного посіву підберіть скоростиглі сорти. Вони швидко нарощують коренеплоди і їх ми викопуємо по мірі необхідності.
Якщо ви самі вирощуєте овочі на городі чи дачній ділянці для зимового споживання, то підберіть сорти моркви, які добре зберігаються. Сіяти краще не на початку весни, а в кінці. Для зимового зберігання практикується посів моркви сортів швидкого дозрівання і придатних для зберігання в червні. Як правило, коренеплоди літніх посівів цілком встигають вирости до зими і набагато краще зберігаються. Головне дотримуватися агротехніки вирощування моркви і врожай гарантований.
Коли ж викопувати моркву для зимового зберігання? Робимо це, починаючи з кінця вересня до кінця жовтня (на півдні навіть початок листопада). Тобто орієнтуємося на місцеві умови, в північних районах раніше, у південних - пізніше. Краще викопувати на зберігання моркву в суху погоду, підкопуючи ряди. Бадилля потрібно відразу обрізати або скрутити просто вручну. Потім моркву провітрити й підсушити в тіні. На сонці вона може позеленіти. Можуть піти дощі, коли вам треба буде викопувати моркву. Тоді при наявності невеликої ділянки можна накрити грядку плівкою. Я завжди восени тримаю на такі випадки поліетиленову плівку. Дуже зручно, адже ваша робота не буде залежати від примх природи.
Хороші умови для зберігання моркви можна створити в підвалах і льохах. Так само використовують ями, бурти, кагати. Коренеплоди пересипаються чистим сухим піском. Зазвичай для цієї мети використовують контейнера і ящики. Їх ставлять так, щоб між дном і підлогою був просвіт. Тоді повітря буде добре циркулювати. Перед закладанням на зберігання викопану моркву слід просушити і провітрити до 15 днів на повітрі при поступовому зниженні температури. Це цілком можна виконати під навісом. Тільки стежити, щоб при нічних заморозках морква не померзли. При розміщенні в сховищах звичайно ідеальним було б підтримання температури в межах 1-2 ˚ С і вологості 90%.
Успішне зберігання моркви буде залежати і від підготовки сховища. Потрібно обов'язково його вичистити від залишків, просушити і продезінфікувати. Підлогу посипати гашеним вапном і до закладки овочів періодично провітрювати.
Зберігання коренеплодів петрушки, селери взимку подібно зберіганню моркви. Так само пересипаємо піском і ставимо в найхолодніше місце, ближче до труби вентиляції з вхідним повітрям. Так само іноді в пісок додають трохи сухого гашеного вапна або крейди, не більше 2% від ваги.
Хорошим способом зберегти моркву, петрушку, селеру взимку, але досить трудомістким, є занурення їх у глиняну бовтанку. З глини потрібно приготувати сметаноподібну масу, вмочити в неї коренеплоди і висушити. Потім просто скласти в сховище штабелями. А от пастернак краще зберігати разом з картоплею.