Корисні поради - город, сад, дім.                                                     РУССКИЙ
Вівторок, 21.11.2017, 00:02
Головна               ПРО МЕНЕ ТА САЙТ, МІЙ ЩОДЕННИК                  | RSS

НОВИЙ РОЗДІЛ САЙТУ УРОКИ РУКОДІЛЛЯ
Розділи сайту

Пошук

Популярні запити

Меню сайту

Головна » Статті » Заготовки на зиму

Дині, кавуни - заготівля на зиму, соління

Дині, кавуни - заготівля на зиму, солінняДині та кавуни заготовити на зиму, засолити можуть звичайно не у всіх регіонах. В наших степах баштану в достатку, а от чим далі від півдня, тим менше залишається теплого періоду для вирощування. А вже з теплиці отриманий врожай піде в їжу в сирому вигляді. Але якщо така можливість є, то можна зробити на зиму запаси. Нехай спочатку на пробу, а раптом сподобається.

 

Кожен з нас, хто їв кавуни, переживав не тільки радість від смачної та стиглої ягоди, а й розчарування від покупки. Або не солодка м'якоть, або товста шкірка. Навіть у тих хто вирощує баштан сам, можуть останні зав'язі не дозріти. Як бути. Скористаємося такими рецептами.

 

Дині, кавуни - заготівля на зиму, солінняЗаготівля на зиму - варення з кавунових кірок.

Якось попалися нам кавуни з товстою кіркою. Начебто і стиглі, але ¼ ваги у відхід. Ось і виникло бажання використовувати ці залишки. Верхній шар шкірки потрібно зрізати. Він жорсткий і нам не потрібен. Якщо де залишається червона м'якоть, то її зазвичай видаляють. В ідеалі, брати залишки від часточок з яких не згризали, а зрізали ножем м'якоть.

Шкірку видалили, нарізали шматочками завдовжки близько 5 см. Для кращого просочування сиропом шматочки трохи поколоти виделкою.

Беремо трохи соди і розчиняємо у склянці гарячої води. Змішуємо з 1 ¼ літрами холодної води і всипаємо заготівлю в рідину (чим більше кірок, тим більше об’єм, щоб покрити). Через 15 - 20 хвилин кірки кавуна замочені для  варення вийняти, промити водою і відправити в сироп, заздалегідь проварений.

 

Сироп готуємо з розрахунку - на 2 кг кірок 1 кг 250 г цукру (приблизно 5 склянок) і 6 склянок води. Кип'ятимо 15 хвилин.

 

Потім всипаємо промиті кірки. Варимо на повільному вогні 15 хвилин, періодично помішуючи. Потім залишаємо на 12 годин. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння. Тепер потрібно додати ще стільки ж цукру, як було в приготуванні сиропу, тобто 1 кг 250 г. Всипаємо частинами, розмішуючи, щоб розчинявся. До повної готовності варити потрібно буде години дві. Шматочки стануть прозорими і добре просоченими. Вогонь повинен бути не сильним, помішувати, щоб не пригоріло. Якщо ви не любитель кавунового аромату або просто за бажанням, наприкінці варіння можна додати ванілін, цедру апельсина. Проварити і закатати заготовку варення з кавунових кірок по банках.

 

Подібним чином варити і варення з дині.

 

Заготівля на зиму - цукати з кавунових кірок.

Для їх приготування ми використовуємо відходи. Ріжемо на шматочки, проварюємо у воді хвилин 10. Головне не дати їм розваритися, тому вогонь повинен бути не інтенсивним. Відцідити рідину.

Беремо 5 склянок цукру і 3 склянки води (на 1 кг кірок) щоб зварити сироп. Залити шматочки і дати постояти 10 -12 годин. Після варити по 5 хвилин в кілька прийомів на повільному вогні, помішуючи. Поступово шматочки стануть прозорими.

Наприкінці варіння можна додати в варення трохи лимонної кислоти, ваніліну.

Шматочки провареного кавуна витягнути на сито, щоб стік сироп. Підсушити, обваляти в цукрі, знову підсушити і скласти в сухі чисті банки. Іноді цукати з кавунів перед зберіганням підсушують ще в теплій духовці.

 

 

Якщо вас спіткало розчарування і кавун виявився недостиглим, то його можна замаринувати, засолити різними способами.

 

Заготівля на зиму - кавуни мариновані.

Зазвичай для цього рецепта беруть кавуни некондиційні - маленькі, недостиглі. Помити, порізати на великі шматки, форми і розміру зручних для укладання в підготовлені банки. Залити окропом, укутати на 15 хвилин.

Воду злити, закип'ятити і залити на 5 хвилин.

Знову воду злити. Додати для приготування маринаду на 3 літри рідини 100 грам оцту, 3 столові ложки цукру, 3 чайні ложки солі, можна покласти часник (зубок цілим), перчик (якщо любите погостріше). Маринад закип'ятити, залили кавуни. Банки закатати і укутати до охолодження.

 

Заготівля на зиму - солоні кавуни з цукром в бочці (або іншій тарі).

Але можна обійтися і без консервування. Саме так чинили наші предки. Вибрати плоди не великі, помити, дерев'яною тонкою паличкою проколоти в декількох місцях. Скласти в бочку. На дно можна покласти листя вишні, смородини (для аромату). Залити охолодженим розсолом, придавити гнітом, щоб не спливали.

Для приготування розсолу на 10 літрів води береться 1,2 кг цукру, 400 грам солі.

На бродіння знадобитися близько місяця.

 

Але є рецепт засолювання кавунів без використання цукру.

Беруться зрілі плоди, без пошкоджень. У бочку або іншу тару їх потрібно укласти щільніше і залити розсолом (на 1 склянку солі 5 літрів води). Щоб оберегти їх від спливання, покладіть зверху гніт. Піну, яка буде виділятися, знімати. Після того як засолка постоїть 2 дні в теплі, відправте в холодне місце. До готовності вам потрібно буде чекати місяць.

 

Заготівля на зиму - диня в сиропі.

Якщо ви дуже любите диню, її аромат, то можете доторкнутися до шматочка літа за допомогою цього рецепта.

Прибираємо насіння, знімаємо шкірку і ріжемо на шматочки, відправляємо по банках. Так само в кожну банку покласти до 1 чайної ложки лимонної кислоти. Але робити це не обов'язково, тому що вона йде тут не для консервації, а більше для смаку. Консервація ж досягається шляхом стерилізації.

Готуємо сироп. Прокип'ятити 3 склянки цукру і 2 літри води.

Залити дині остиглим сиропом. Поставити на водяну баню і стерилізувати літрову тару 15 - 20 хвилин. Закатати.

 

Заготівля на зиму - кавуновий мед (або динний).

Для його приготування потрібна соковита, стигла м'якоть. Її вийняти з ягоди (кавун це ягода), розтовкти і процідити через 3 шари марлі. Або ж просто віджати сік будь-яким зручним вам способом.

Сік закип'ятити, зняти пінку. Можна ще раз процідити. Уварювати на слабкому вогні потрібно довго, поки об'єм не зменшиться в 6 разів. Тобто на літр кавунового меду потрібно 6-7 літрів соку.

Як дізнатися про готовність. Крапля на тарілочці не розтікатиметься. Так само це блюдо має приємний аромат, який посилюється при варінні та буро-червоний колір.

Якщо у вас є солодкі дині, то так само можете уварити сік, до отримання меду.

 

Заготівля на зиму - диня заморожена.

Зараз багато сімей мають холодильниками з великими морозильними камерами. А це гарна можливість зробити свіжо - заморожені заготівлі. Дині підійдуть також. Їх потрібно нарізати шматочками, скласти в банки або іншу тару і залити остиглим сиропом, звареним з розрахунку 1 до 1. Відправити в морозильну камеру.

 

Заготівля на зиму - кавуни з аспірином.

Шматочки укласти в 3-х літрові бутлі. Залити окропом хвилин на 5. Воду злити. З розрахунку на кожен бутль додати 2 столові ложки солі, 2 столові ложки цукру, 2 столові ложки оцту. Закип'ятити.

У кожен покласти 3 таблетки аспірину і залити окропом. Закатати, закутати.

 

 

Як зберегти кавуни до нового року.

У приватному будинку можна зберегти частину кавунів до нового року. Потрібно скласти їх у сараї так, щоб не торкалися одне одного. Для цього перекласти соломою. Укрити також соломою. Не дати промерзнути.

 

У неопалювальній коморі, іншому сухому приміщенні, де не буде морозу, можна зберегти кавуни, обмазані після збору глиною або алебастром. Шар обмазки повинен бути 5 мм.

ПОДІЛИСЯ З ДРУЗЯМИ
Категорія: Заготовки на зиму | Додав: Даша (12.08.2013)
Переглядів: 6742 | Коментарі: 1 | Теги: солодкі страви, заготовки на зиму, баштан, зберігання врожаю, рецепти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Рецепт на день
Кекс морквяний

(солодкі страви)
Борошно 2 ½ склянки
Морква середня 5 - 6 штук
Цукор 1 склянка
Молоко 10 столових ложок
Олія рослинна 2 столових ложки
Розпушувач для тіста 1 столова ложка
Яєчні білки 4 штуки
Сік апельсина 50 - 100 мл
Можна взяти 100 грам сухофрукт
Кекс морквяний


Наші групи

Домашні заготовки

Хвороби рослин
Наприкінці весна та на початку літа пошкоджує смородину та аґрус стовпчаста іржа.
стовпчаста іржа -->

Шкідники рослин
Не пропустіть на своюділянку злісного шкідника – оленку волохату.
оленка волохата

Пошук по тегам
сад (76)
СУП (13)

Цікаво

Статистика

Використання матеріалу, повне або часткове, можливе тільки при наявності активної гіперссилки © 2017 Конструктор сайтів - uCoz