Домашнє вино з чорноплідної горобини відрізняється смаком і насиченим кольором. Крім того це корисний для здоров'я продукт. Рецептом приготування поділиться на відео від телепередачі «уДачні поради» голова клубу «Золота осінь» Цурко Михайло. Він покаже, які пристосування допомагають йому швидко очистити зібрані плоди від сміття. Дасть рекомендації по швидкому і якісному подрібненню сировини.
Спочатку відбувається первинне бродіння. На цей процес приготування домашнього вина з чорноплідної горобини за його рецептом піде 4 дні. Цукор спочатку не додаємо. Після бурхливого бродіння необхідно віджати сік. Це буде зробити вже легко, навіть і без допомоги преса. Ось тепер додати цукровий сироп. Вода в його складі послужить для нейтралізації природної кислотності. Сік буде грати ще близько 20 днів. Переливанням позбудемося скупчених в рідині газів. Так само не забуваємо, що при витримці вино не тримають на світлі. Пройде ще небагато часу і процес приготування буде завершено.
Дивитися безкоштовно онлайн відео поради садівникам, городникам, дачникам - Домашнє вино з чорноплідної горобини - рецепт від телепередачі уДачні поради
(Переклад телепередачі уДачні поради) - Чорноплідна горобина - ягода корисна, але не дуже смачна. Так що ж тепер позбавляти себе вітамінів, виявляється ні. Адже з неї можна зробити відмінне вино. І зараз ми дізнаємося рецепт. Михайло Борисович, я знаю у вас є свій власний рецепт виготовлення вина з чорноплідної горобини. Ви вже бачу приготували нам якусь незрозумілу конструкцію. Що це? - (Розповідає Михайло Цурко, голова клубу «Золота осінь»). Це перший етап виготовлення домашнього вина. Коли ми збираємо ягоди, то іноді трапляються листочки, гілочки, комахи, равлики. Для того щоб прибрати це сміття і придумана така штука. Все дуже просто, круглі ягоди по похилій площині скочуються в кошик. А все що плоске, листочки, равлики залишається на поверхні.
- Ягоду перебрали, що тепер робимо? - Чисту від сміття чорноплідну горобину, призначену на виготовлення вина, ми пропускаємо через м'ясорубку, щоб подрібнити. Інакше під пресом її буде важко розчавити.
- Тобто її візьме тільки м'ясорубка. - Так. Набираємо ягоди і засипаємо. На цей кошик піде 30 хвилин.
- А скільки ми отримаємо вина? - З двох кошиків виходить бутель на 20 літрів. Перемололи. У нас вийшло пів каструлі мезги перемішаної з соком. Ми її перекинемо у великій бак (у мене на 50 літрів). Далі цей бак залишимо на 3 - 4 дні, щоб відбулося бурхливе бродіння. Наша задача прибрати цей процес.
- А ми туди не додаємо цукор? - Ні, нічого не додаємо. Все звичайно залежить від того, в якій мірі дозрівання ви зірвали чорноплідну горобину. Якщо вона добре дозріла, то бродити вона буде 2-3 дні. Якщо менш зріла, то на бродіння піде більше часу.
(Друга частина) - У минулому випуску ми починали робити вино з чорноплідної горобини, продовжимо приготування. От у нас маса, що перебродила, готова до вичавлювання. - Ми її будемо вичавлювати за допомогою преса (якщо ні, то через кілька шарів марлі, не дуже щільну тканину). Потроху вливаємо масу і вичавлюємо з неї сік. Ставимо поршень і загвинчуємо. Отриманий сік, налити в бутлі і продовжити процес виготовлення вина. Це майже готовий продукт. В 20 літровий (об’єм підбирайте самі) бутель наливаємо 15 літрів соку, додаємо 3 кг цукру розмішаного, розчиненого в 3 літрах чистої води. Чиста вода нейтралізує наявну в кожній ягоді кислотність. Інакше вино буде кислим. Ви бачите, що зверху є невеликий запас. Він потрібен для того, щоб потім додати ще 3 кг цукру. Його додати через 18 -20 днів. Коли вже в ємності сік переграє, тоді додамо свіжий цукор. Кожного місяця вино потрібно провітрювати, щоб з нього пішли шкідливі гази. Тобто раз в 30 днів ми його переливаємо в інший посуд, а потім заливаємо назад. У цей час так само знімаємо його з осаду. Внизу ви побачите осад. Щоб вино не закисло його при переливанні прибрати. (Переливання робимо до готовності вина, тобто місяців 3) - Коли воно буде готове до вживання? - Місяців через 2-3. - Ці мішки тут не випадкові. Вони оберігають бутлі від сонячного світла. Справа в тому, що на світлі відбуваються хімічні реакції, які можуть негативно вплинути на смак вина. Тому ми їх вкриваємо або прибираємо в темне місце, але не холодне (адже йде процес бродіння).
|