Рукола (або руккола) вирощувалася ще в стародавньому Римі. Насіння використовували для ароматизації масел. Часто в їжу використовували як афродизіак, завдяки великому вмісту вітамінів. Характерна наявність великої кількості ефірних масел і мінеральних солей. Особливо багато вітаміна С, йоду, заліза.
Рукола швидко дає зелень, чим заслужила місце на нашому городі. Якщо сіяти через 20 - 30 днів, то можна забезпечити себе пікантною добавкою до салатів з гірчично-горіховим смаком. Можна в салати використовувати і квіти, а так само готувати самостійні страви, завдяки цікавому смаку та текстурі.
Сіють ранньою весною на сонячному місці. Влітку рукколу бажано вирощувати в притіненому місці, тому що на спекотному сонці листя набувають більш грубу структуру й різкий смак. Від сходів до збору зелені проходить до 20 днів. При вирощуванні рукола формує невеликий кущик заввишки 15-20 см з фігурним листям. Віддає перевагу легким, родючим ґрунтам. Потребує помірного поливу. Добре росте в закритому ґрунті взимку. Продовженню збору врожаю сприяє постійний вибір наростаючих листя. Якщо листя відразу не використовують, то їх зберігають до 2 днів в холодильнику (листя промивають у холодній воді, обсушують і складають у пакет). Рукола при вирощуванні може засмічувати територію. Якщо хочете уникнути цього, то вчасно прибирайте насіння, або обривайте квітки.
|