Вирощують огірки на кожному городі і навіть на підвіконні. А хіба можна уявити святковий стіл без хрустких солоних огірочків. Їх вважаються дієтичним продуктом, вони регулюють водний обмін і цукровий режим організму. Плоди містять 95% води і лише 5% сухих речовин.
Огірок - дуже теплолюбна і вологолюбна рослина. Насіння проростає тільки при +13- +15 ° С, але для розвитку краще температура в межах +25- +30 ° С. При тривалій низькій температурі огірок пізніше починає плодоносити. Рослина припиняє розвиток і скидає квітки при тривалому збереженні температури нижче +13 ° С. Посіяне насіння загниває і гине при температурі +8 ° С. Але і температура вище +40 ° С теж сприяє припиненню росту рослини огірка. Так що одна з умов агротехніки це температурні умови. При дуже високих температурах уникнути перегрівання грунту можна за допомогою укриття землі шаром мульчі.
Огірок витримує деяке затінення. Вирощувати огірки краще на ділянках захищених від холодних вітрів, на високородючих, легких теплих ґрунтах. Попередники і проміжні культури. Можна огірки розмістити як другу культуру після ранньої картоплі, помідор, кукурудзи, гороху. Але тоді ви отримаєте більш пізній урожай, до осені. Як першу культуру вирощують огірок після будь-яких культур, крім гарбузових (дині, гарбуза, огірки). Можна розмістити огірок спільно з іншими культурами, наприклад в міжряддях посіяти редис.
Схема посадки. Огірок погано переносить пересадку розсади. Тому при вирощуванні огірків розсаду розміщувати тільки в індивідуальних стаканчиках або сіяти відразу в грунт. Без використання укриття огірки висівати в грунт або висаджувати розсаду тільки після можливого повернення заморозків. Практикуються літні посіви огірків. Відстань від 70 до 90 сантиметрів між рядами і 15 - 25 сантиметрів в ряду. Можна висівати гніздами або використовувати як кулісні культуру (по краю грядки з іншими овочами). Дивіться відео поради з вирощування огірків.
Агротехніка внесення добрив під огірки. На початку зростання його підгодовують коров'яком з додаванням суперфосфату або комплексним мінеральним добривом. Через 14 днів проводять знову таку ж підгодівлю. І через 10 -14 днів огірок удобрюють зольним розчином (1 склянка золи на 10 літрів води) або без азотним добривом. Дуже добре підживити мікроелементами.
Огірок дуже рослина,що любить вологу. При посусі необхідний полив кожні 2 - 3 дні, при незначному підсиханні раз в 6 -10 днів. Полив теплою водою підвищує врожайність. Можна поєднувати поливи з підгодівлею раз в 10 днів. Волога потрібна обов’язково під час плодоношення. При вирощуванні огірок не терпить кисневого голодування. Тому він не може обходитися без розпушування грунту після поливу. Для посилення зростання придаткових коренів використовують такий агротехнічний засіб, як підсипання землі після поливу. Вона буде служити і мульчею.
Огірок може накопичувати нітрати. Вони концентруються в кінчиках плоду, його шкірці. Для приготування дитячих і дієтичних страв ці частини краще видалити, якщо ви не впевнені в якості. Перед солінням вимочують 3 - 5 годин у воді. При солінні огірків видаляється 20% нітратів. Але знову ж таки, якщо походження плодів сумнівно, то розсіл в їжу не використовують.
|