Вирощують любисток не тільки для використання трави і кореня при приготуванні їжі, а й для використання його лікарських властивостей. Він дуже популярний в народній медицині для лікування шлункових, нервових, серцевих захворювань, як засіб від головного болю і покращує апетит. Але протипоказаний вагітним і людям з хворими нирками.
Любисток популярна на Україні рослина, навіть має деяку символічність. Йому приписано властивість привороту. Так само вирощували у дворах на щастя. А загалом це багаторічник (на відміну від дворічної селери) з великим коренем і потужною трав'янистою частиною. На стеблах висотою до 1,5 метрів розташовано темно - зелене, злегка блискуче листя. Якщо до нього доторкнутися, то можна відчути прохолоду. Зелень за ароматом нагадує селеру, але більш насиченого запаху. А ось корінь любистку має смак трохи гіркуватий і слабкий запах лимона. Насіння любистку зібрані в парасольки, підняті над розеткою трави. Цвіте в середині літа. І так само застосовуюється нарівні з іншими частинами рослини.
Коріння викопують тільки на 3 - 4 рік вирощування любистока восени або навесні. Ріжуть для сушки на частини, попередньо промивши. Потім їх можна розмолоти в порошок. До цього використовують надземну частину. Її так само можна заготовляти під час цвітіння, просушуючи в затінку. Поєднується як приправа з різними видами м'яса, з рибою, овочами і яйцями. Зі свіжих коренів варять варення або готують цукати. Можна розмножувати посівом насіння, поділом куща, пагонами. До умов зростання невибагливий. Але оскільки любисток вирощують на одному місці до 7-ми років, то підготуйте грядку з осені заправивши органікою, компостом. Перед збором зелені не застосовуйте добрива. Підгодуйте тільки після. А от навесні можна вносити мінеральні добрива нітрофос, амофос, сечовину по 200 грам на 10 кв.м., а також перегній. Поливати для гарного росту потрібно регулярно, з наступним розпушуванням грунту. Трав'яна частина любистку розлога, тому витримуйте відстань між рослинами при посадці до 70 см. Можна посіяти насіння на розсаду, а вже потім висадити на постійне місце. Він холодостійкий, рано дає зелень, а цвісти починає на другий рік. Добре сходить при посіві під зиму (якщо не буде відлиг взимку) або ранньою весною. Найкращою температурою для розвитку вважається на рівні + 12 - + 15 ˚ С. Цей житель вашого городу зможе різноманітити страви вашого столу пікантним ароматом.
|