Щоб отримати ранній урожай і заощадити час навесні скористайтесь підзимовим посівом. По термінах головне вгадати, щоб насіння не проросло до настання морозів. Тобто насіння повинно тільки набрякнути. Якщо терміни вгадати не вдається, то можна приготувати грядку, зробити лунки і провести сівбу після настання морозу прямо в мерзлу землю. Ось тільки потрібно запастись сухою землею, щоб потім засипати лунки. Так само підготуйте укривний матеріал. Так само роблять, якщо часто бувають зимові відлиги. Тоді термін підзимового посіву переносять на лютий, тобто це вже буде зимовий посів . Головне підготуватися. Для підзимового посіву можна використовувати такі овочі - кріп, петрушку, щавель, моркву, редис, салат, цибулю - чорнушку, редьку, катран, майоран, пастернак, естрагон та інші холодостійкі культури. Їх насіння добре зимує і дає ранні сходи, особливо якщо з весни накрити грядку плівкою. Причому насіння з довгим терміном проростання частіше краще і дружніше сходе саме з підзимових посівів. А от весняна сівба холодостійких овочів іноді затягується через налипання ґрунту, а потім може різко вдарити спека (характерно для південних районів). Тільки треба враховувати, що насіння потрібно брати на 20% більше, ніж при звичайній сівбі.
Оскільки підзимовий посів овочів проводять наприкінці жовтня (північ) і в листопаді (південь), то відразу після збирання врожаю починаємо готувати грядки. Вноситися на квадратний метр 5 кг перегною, 25 грам фосфорних, 15 грам калійних добрив. Добре б посипати і попелу до 500 грам на 1 кв. метр. За бажанням земля або перекопується, або просто зрихлюється сапою, плоскорізом. Потім потрібно ділянку вирівняти граблями, щоб не вивітрювалася грядка. Якщо намічаються затяжні дощі, то краще підготовлене для підзимового посіву місце накрити плівкою.
Передпосівна підготовка насінню підзимового посіву не потрібна. Обробіть їх тільки в марганцівці, промийте і просушіть. А от всі інші заходи можуть зрушити їх до проростання, а це нам зовсім не потрібно. Луночки треба робити на 1 - 1,5 см глибше, ніж зазвичай. Якщо є можливість, то насіння засипте спочатку перегноєм, торфом, компостом, а потім сипте землю. Грядку з підзимовим посівом замульчуйте зверху перегноєм, після настання морозів накрийте листям, соломою, сухою травою, прикрийте все це гілками. Коли випаде сніг, то накидайте його на свої підзимові посіви овочів. А навесні приберіть утеплювач, розпушіть обережно граблями.
|