Вирощування
петрушки на городі перетворилося на справу буденну, адже без неї нікуди. І в
суп або борщ покладемо, і в салат, і лікуватись можна. Запах цієї зелені багато
хто полюбляє, цінують за вміст вітамінів, так необхідних для підняття
імунітету.
Вирощувати
петрушку не важко, особливо враховуючи холодостійкість. Стійка до низьких
температур, проростає вже при +4 ˚ С, може переносити заморозки до -9 ˚ С. Це
дворічна рослина, зимує в грунті, дає ранню зелень. Температуру в діапазоні +16
˚ С можна назвати оптимальною.
При вирощуванні
кореневої петрушки багато хто скаржиться на те, що коренеплід виходить кривим,
розгалуженим. Тому при догляді потрібно врахувати одну особливість. Земля
повинна бути пухкою, легкою суглинною або супіщаною, глибоко обробленою.
Корінець зустрічаючи на своєму шляху перешкоду викривляється або
розгалужується, тому й залишаємося ми без врожаю. Якщо вже зовсім ніяк, в землі
багато дрібних камінчиків, то і не мучте себе, садіть просто листову форму.
Також бічні
корінці можуть наростати при посіві після внесення в грунт свіжого гною. Тому
свіжий гній вносите з розрахунку 5 кг на м. кв., але петрушку вирощуйте на цій
грядці не раніше ніж через рік.
Якщо хочете
підгодувати землю, тоді просто використовуйте 30 грам калійного добрива, 50
грам сульфату амонію, 50 грам суперфосфату навесні до посіву.
Попередники - в
першу чергу не сійте після коренеплодів.
Насіння проростає
довго, тому часто в передпосівний обробіток включають не тільки дезінфекцію, а
й замочування в теплій воді, пророщування. Сіють насіння петрушки навесні після
сходу снігу або під зиму. Можна використовувати зимові посіви на підготовлені
грядки. Глибина 2 см, міжряддя 20-30 см. А ось після проріджування залишити 10
см між рослинами.
Якщо у вас є
насіння листової петрушки, то для отримання ранньої продукції навесні добре б
провести посів в середині літа. На зиму грядку вкрити соломи, можна сухим
бадиллям, травою. Оскільки рослина довго сходить і довго росте, то з міжрядь
можна одержувати врожай швидкозростаючих овочів - листового салату, редиски,
руколи.
При догляді за
петрушкою не захоплюйтеся добривами. Рослина здатна накопичувати нітрати.
Проведіть передпосівну підготовку грунту, а підгодівлю якщо і робити, то одну у
фазі трьох справжніх листків. Можна взяти комплексні удобрювальні суміші
приблизно 15 грам на відро води. На дуже бідних ділянках ще удобрюють у фазі
5-7 листків сумішшю з 15 грам сульфату калію і 15 грам суперфосфату на 10
літрів води.
Хоча рослина не
терпить місць заболочених, перезволожених, але все ж любить полив і відноситься
до вологолюбних культур. За сезон потрібно 3 рясних полива по 20 літрів на
квадратний метр. У посуху і того більше. Обов'язково рихліть землю для
видалення кірки.
Викопують
продукцію пізньої восени або навесні. Зберігати необхідно в таких же умовах, як
і коренеплоди моркви. Обов'язково прибрати листя і тримати при температурі +1-
+3 ˚ С. Іноді пересипають піском, опускають (з подальшим сушінням) в глиняну
бовтанку.
Накопичує
нітрати. Тому вносити азотні добрива потрібно тільки в малих дозах і бажано при
підготовці грунту. За 1,5 місяці до збирання не проводити підгодівлі. При
хорошому освітленні, поливі, в не загущених посадках, при збалансованому
харчуванні буде отримана більш чиста продукція. Для видалення надлишку нітратів
застосовувати вимочування близько двох годин у холодній воді.
Вітамінну зелень
петрушки можна отримати взимку на підвіконні. Досить посадити корінець в
квітковий горщик. Якщо корінь довгий, то його можна підрізати або укласти під
кутом 45 ˚. Зелень буде соковитою і добре забарвленою, якщо спочатку відправити
посадки в темне місце, нехай спочатку вкорениться. Досить підтримувати
температуру на рівні до +15 ˚ С. Коли з'являться листочки, то потрібно для
петрушки на підвіконні вибрати місце з температурою близько +20 ˚ С, з
достатнім освітленням. Поливати помірно, тому що можуть з'явитися гнилі. Сорти
використовувати кореневі, хоча і листові можна. Але тоді проводимо влітку посів
у ящики, тримаємо на вулиці до холодів. А вже потім відправляємо на підвіконня.
Умови зростання ті ж.
Забезпечити себе
на зиму можна і сушеною зеленню петрушки. Подрібнену сировину або цілі гілочки
сушити влітку в тіні тонким шаром. Зберігати в герметично закритих банках.
Аромат і пікантність стравам будуть забезпечені.
|