Боби овочеві це одна з найдавніших культур, яку вживали в їжу ще в бронзовому віці. Вони містять велику кількість вуглеводів і білків, тому дуже поживні. Відварені боби є хорошим засобом при розладах травлення. Настій з квіток застосовують в косметології, а плоди, відварені в молоці, прикладають до наривів.
Боби при вирощуванні вимогливі до тепла. Але сходи витримують заморозки до - 4 ° С. Оптимальна для росту температура до 20 ° С, при її підвищенні квітки обпадають, зав'язі не формуються. Це враховують при термінах посіву. Сіяти потрібно рано.
Можуть рости на порівняно бідних ґрунтах, але краще вдаються на родючих глинистих і суглинистих. Боби вимогливі до вологи.
Розміщувати боби можна після будь - якої культури. Але не розміщують після внесення свіжого гною. Це враховувати при вирощуванні бобів спільно з іншими культурами, як кулісну або ущільнюючу рослину. Часто їх використовують як ущільнювач на посадках картоплі та огірків.
Боби при вирощуванні сіяти за схемою, між рядами 25 - 30см, між рослинами в ряду 15 - 20 см. Насіння розміщувати на глибину до 7 см. Якщо використовують як ущільнювач, то зазвичай роблять два ряди з щільністю до 20 рослин на кв.м. у високорослих, 28 у карликових.
Якщо ґрунти бідні, то під боби при вирощуванні вносять восени компост 4 кг на кв.м. При його відсутності навесні вносять локально 5 - 7г нітроамофоски. Можна навесні розкидати 60 г нітроамофоски або суміш з 10 г аміачної селітри, 30г суперфосфату, 10 г калійної солі. Ці цифри дані з розрахунку на 1 кв.м. Після такої підготовки ґрунту боби вирощують без підживлення.
Високі сорти підв'язують до кілочків або натягнутого шпагату. Боби дуже страждають від засухи. Бажано поливати кожні 6 -10 днів. Але при надмірному перезволоженні спостерігається зростання вегетативної маси.
Боби збирають у молочно-воскової стиглості, інакше вони можуть мати гіркуватий смак. Збір починають з низу рослини й проводять у кілька строків для літнього споживання. Для зимового зберігання та споживання боби збирають після пожовтіння рослини.
Коріння рослини містять азотофіксуючі бактерії. Тому їх перекопують або вибирають і вносять у компостну купу як добриво.
|