Корисні поради - город, сад, дім.                                                     РУССКИЙ
Субота, 23.11.2024, 16:05
Головна               ПРО МЕНЕ ТА САЙТ, МІЙ ЩОДЕННИК                  | RSS

НОВИЙ РОЗДІЛ САЙТУ УРОКИ РУКОДІЛЛЯ
Розділи сайту

Пошук

Популярні запити

Меню сайту

Головна » Статті » Лікарські рослини

Корисні властивості шипшини, застосування, як заварювати плоди
Корисні властивості шипшини відомі давно. Але її застосування не завжди успішне, адже не всі знають, як правильно заварювати плоди. Але давайте поговоримо про цю цілющу рослину докладніше, з'ясовуючи особливості лікування.

Вирощувати в Росії стали шипшину ще понад 400 років тому. На території СНД росте близько 60 диких видів. Більше десятка включені в фармакологію. Може розмножуватися не тільки вегетативно, але і насінням, тому поширюється по узліссях, біля річок, в ярах, на вирубках. Представляє собою розлогий шипуватий кущ з рожевими квітами і яскраво-червоними плодами.

Головною корисною властивістю шипшини вважається високий вміст в плодах вітаміну С. Але це трохи не повна інформація. Різні види цієї рослини містять різну кількість вітаміну. Також необхідно правильно заварювати плоди шипшини, щоб отримати дійсно вітамінний напій. Допоможуть визначитися з якостями чашолисточки. Якщо вони відігнуті вниз, опадають після повного дозрівання і вгорі плоду рівна поверхня, то це рослина відноситься до низько вітамінних видів. Якщо ж плоди шипшини мають чашолистки спрямованими вгору, після дозрівання вгорі ми ще бачимо круглий отвір, то це високовітамінна рослина.
Щоб вміст вітамінів не зменшився, потрібно проводити збір плодів шипшини до заморозків, коли вони мають насичену помаранчеве або червоне забарвлення.

Але не треба забувати, що корисні властивості шипшини полягають не тільки у вмісті вітаміну С. Є в ньому пектинові і дубильні речовини, дуже важливі елементи, які виконують утворюючу кров функцію в нашому організмі - хром, цинк, залізо, марганець, калій, мідь, кальцій, кобальт. Ну хіба не комора здоров'я. А ще й містять жирну олію, органічні кислоти, флавоноїди. Є вітамін Р (укріплює капіляри), К, В1, В2, РР, Е, каротиноїди (підвищують опірну силу організму). Так, взимку і навесні шипшина просто повинна бути в кожному домі. Це наш місцевий вітамін С, та й буде він краще всяких цитрусів, адже його зміст вище в 100 разів ніж у лимонах і в 40 разів вище ніж у смородини. Для забезпечення добової норми цього вітаміну буде достатньо 6-8 плодів.

Які ж лікувальні властивості та дії шипшини, її плодів, коренів, квітів. Про загальнозміцнюючу та вітамінну функції я вже говорила (профілактика цинги, авітамінозу). Також має сечогінну і жовчогінну дію, показана при шлункових, маткових, печінкових кровотечах. Відома протимікробна дія. Не замінна при захворюваннях нирок, печінки, сечового або жовчного міхура. Олія з насіння допомагає при виразках, ранах, що довго не загоюються, запаленні ясен, пролежнях, стимулює регенерацію тканин. Для дітей випускається вітамінний сироп, до складу якого також входить ця чудове рослина.

Корисні властивості шипшини, застосування, як заварювати плоди
 
Як правильно заварювати плоди шипшини.
У домашніх умовах дуже легко приготувати водний настій. Беремо 1 столову ложку подрібнених плодів, кладемо в емальований посуд і заливаємо склянкою окропу. Потім потрібно витримати на водяній бані (каструлю ставимо в посуд з водою і відправляємо нагріватися) 30 хвилин. Потім дати настоятися 15 хвилин і процідити. Оскільки рідина трохи випаровується, то доведіть її об’єм перекип'яченою водою до 200 мл. Приймати водний настій плодів шипшини 2-3 рази на день після їди по ½ склянки.

Якщо у вас є термос, то залийте на ніч (годин на 8) 7-8 плодів літром окропу. Іноді через брак термоса доводять в каструльці до кипіння і добре укутують ємність на ніч, даючи настою упаритися.

Відомий ще й інший спосіб правильного заварювання плодів шипшини. Грам 20 цілих плодів (1-2 столові ложки) залити 500 мл окропу. Витримати на повільному вогні в емальованому посуді під кришкою 10 хвилин. Настоювати добу, можна пити, підсолодивши медом по 100-200 мл 3 рази на день перед їжею.

По 100 мл за 30 хвилин до їжі застосовують вищевказаний настій для поліпшення перистальтики кишечника, при атеросклерозі, гіпертонії, для підвищення працездатності, як бактерицидний, жовчогінний, полівітамінний засіб.

Також при захворюваннях шлунка з поносом, при сечокам'яній хворобі, деяких хворобах печінки можна приймати три рази на день по склянці відвару коренів шипшини (зазвичай протягом 7 днів). Готують його так. Залити склянкою окропу 2 столові ложки подрібненого коріння, кип'ятити на маленькому вогні 15 хвилин.

У косметичних цілях для освіження шкіри обличчя роблять компреси і вмиваються настоєм з пелюсток шипшини.

Промисловість випускає різні препарати на основі цієї цілющої рослини (сироп, масло, з екстракту плодів холосас, екстракт каротиноїдів каротолін).
ПОДІЛИСЯ З ДРУЗЯМИ
Категорія: Лікарські рослини | Додав: Даша (29.11.2012)
Переглядів: 2980 | Теги: лікування хвороб, лікарські рослини, Кущі, здоров'я | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Рецепт на день
Кекс морквяний

(солодкі страви)
Борошно 2 ½ склянки
Морква середня 5 - 6 штук
Цукор 1 склянка
Молоко 10 столових ложок
Олія рослинна 2 столових ложки
Розпушувач для тіста 1 столова ложка
Яєчні білки 4 штуки
Сік апельсина 50 - 100 мл
Можна взяти 100 грам сухофрукт
Кекс морквяний


Наші групи

Домашні заготовки

Хвороби рослин
Наприкінці весна та на початку літа пошкоджує смородину та аґрус стовпчаста іржа.
стовпчаста іржа -->

Шкідники рослин
Не пропустіть на своюділянку злісного шкідника – оленку волохату.
оленка волохата

Пошук по тегам
сад (76)
СУП (13)

Цікаво

Статистика

Використання матеріалу, повне або часткове, можливе тільки при наявності активної гіперссилки © 2024 Конструктор сайтів - uCoz