Домашні заготовки з гарбуза на зиму додадуть в раціон поживних і корисних для здоров'я страв. Рецепти соку, пюре, компоту та інші допоможуть зберегти овоч, який має пошкодження і не здатний зберігатися взимку. Домашні заготовки на зиму, рецепт з гарбуза з помідорами.
На 2 кг - 10 цибулин, 2 головки часнику, 100 грам рослинної олії, 1 столова ложка імбиру, 6 столових ложок соєвого соусу (можна без нього), 1 кг помідорів, 1 столова ложка гострого перцю (краще за смаком). Гарбуз дрібно нарізати, додати до обсмаженої кільцями цибулі й злегка підрум'янити. Ввести подрібнений часник, спеції, нарізані помідори, посолити за смаком. Тушкувати до розм'якшення хвилин 30. Потім розкласти по 0,5 літровим банкам і стерилізувати 20 хвилин. Часто цю страву використовують як гарнір. Домашні заготовки з гарбуза на зиму - консервовані з апельсином. Гарбуз нарізати невеликими шматочками (попередньо очистити шкірку), скласти і засипати цукром з розрахунку на 1 кг овоча 200 грам. Додати 10 грамів лимонної кислоти. Нехай постоїть, щоб виділився сік. Прокип'ятити 5 хвилин. Зняти терткою з одного апельсина цедру. Звільнити м'якоть від білої оболонки, порізати на дрібні шматочки. Розкласти по банках, простерилізувати 15 -20 хвилин і закатати. Пюре з гарбуза. Приготувати пюре з гарбуза дуже легко. Ріжемо овоч на шматочки і тушкуємо з невеликим додаванням води до розм'якшення. Потім протираємо через сито, друшляк або подрібнюємо на блендері. Додаємо цукор за смаком, можна корицю, цедру лимона або апельсина. Доводимо до кипіння, помішуючи, проварюємо хвилин 5 і фасуємо по банкам. Консервуємо.
Сік з гарбуза. Сік з гарбуза можна приготувати з додаванням цукру або без. Пропускаємо через соковижималку. Кип'ятимо 5 хвилин (при бажанні додаємо за смаком цукор). Потім розливається по банках і стерилізується сік 25 хвилин в літровій тарі.
Варення з гарбуза. На 1 кг беремо 1,2 кг цукру, можна для аромату додати цедру лимона. З овоча вичистити насіння і зняти шкірку, нарізати невеликими шматочками або соломкою. Засипати спочатку половину дози цукру і залишити на 10 годин, щоб відійшов сік. Його зливають і додають цукор, що залишився. Іноді гарбуз не дуже соковитий і соку виділяється мало. Тоді влити трохи води. Сироп проварити і додати в нього шматочки овоча. Далі кип'ятити 5 хвилин і залишити на 5 годин. Зняти цедру з лимона невеликими шматочками, кинути в варення і варити до готовності (загустіння). Розфасувати по банкам і закатати.
Домашня заготівля варення з гарбуза на зиму з додаванням води. Іноді для варення овоч нарізають більш великими шматками. На 1 кг беремо 1,5 кг цукру, 200 мл води, 1 столову ложку соди. У посуд налити воду (не ту, що вказана в рецепті), покласти соду і нарізані шматочки. Нехай постоїть добу. Потім вода зливається, шматочки промиваються холодною водою і нарізуються більш дрібно, на квадратики. З води і цукру зварити сироп, покласти в нього шматочки. Довести до кипіння і зняти з вогню. Нехай постоїть кілька годин. Потім варити до готовності. Розфасувати гарячим.
Цукати з гарбузових шкірок (відходів). При приготуванні різних заготовок у нас залишається багато шкірок. Їх очищають від скоринки, використовуючи тонкий ніж, і вимочують в розчині солі добу (на 1 літр води 100 грам солі). Після потрібно добре промити і трохи проварити у великій кількості води. Сіль буде видалена. Готуємо сироп з літра води і 700 грам цукру, заливаємо шматочки і доводимо до кипіння. Охолоджуємо. Потім проварюємо ще 4 рази, періодично залишаючи просочуватися. Поступово овоч просочується цукром і стає прозорим. Відкидаємо на друшляк, обсушуємо годин 6 в теплій духовці. Обсипаємо цукром і розкладаємо по банках.
Гарбуз в заливці рецепт заготовки на зиму (компот). Очистити і нарізати кубиками 2 на 2 см. Покласти у воду, додати лимонну кислоту (3 грама на літр) і довести до кипіння. Дати постояти добу. Кубики розкласти по банках, в воду додати цукор (можна за смаком, а за рецептом на літр води 500 грам) і залити шматочки. Стерилізувати банки (3-х літрові) 20 хвилин, закатати і перевернути до повного охолодження.
Домашня заготівля на зиму гарбуза з корінням. Беремо 1 кг овочу, 200 мл води, 200 грам цибулі, 200 грам петрушки кореня із зеленню, ½ кг помідор, сіль за смаком. (Можна ще додати тертої моркви і коріння пастернаку по 250 грам) Овочі нарізати шматочками, додати воду і проварити 40 хвилин. Розкласти по банках в гарячому вигляді і закатати. Перевернути банки, закутати і остудити. Коріння і гарбуз можна нарізати фігурно. Помідори і цибулю кільцями.
Повидло - асорті з гарбузом. Беремо овоча 1 кг, ріжемо, додаємо 1,5 кг айви, 1,5 кг персиків, 2,5 кг винограду. Всі компоненти проварюємо окремо і протираємо через сито або друшляк. Пюре змішати, проварити. В кінці додати цукор і уварити до готовності. Розфасувати гарячим і закрутити.
|