Корисні властивості топінамбура незаперечні. Але на жаль лікувальні
властивості топінамбура ми не часто використовуємо. Ця рослину вирощували з
давніх часів племена індіанців на території Північної Америки. До Європи
«земляна груша» потрапила в 16 столітті. У нас на Україні називали «Волоської
ріпою» і вирощували на городах. Начебто відома і поширена рослина, але де ж вона
у нас на городі. Іноді може займати якийсь п'ятачок землі як квітка. А щоб
ставитися серйозно. Так давайте розберемося, навіщо потрібен цей овоч.
Про вирощування топінамбура розказано в
попередній статті. А тепер поговоримо про корисні властивості. Ми звикли до
картоплі, але ж земляна груша має подібні смакові якості, а от заліза містить в
три рази більше. Багатьох картопля лякає вмістом крохмалю, а от у топінамбурі є
зовсім інший вуглевод, який робить його дієтичним продуктом - і це інулін. Тому
бульби не просто можна, а навіть потрібно вводити в меню хворих на діабет. Є
вітаміни С і В, танін, фосфор, фруктоза, мінеральні речовини, фосфорна кислота.
Топінамбур має властивість виводити шлаки, солі, розщеплювати нітрати в
організмі. Адже саме вони часто є причиною багатьох захворювань.
З користю можна
використовувати і лікувальні властивості стебел топінамбура при захворюваннях
суглобів. Підійде і суха, і сира сировина. На пів кілограма зелені (300 грам
сухого) потрібно 4 - 5 літрів води. Закип'ятити та закутати на 5 -10 годин для
того, щоб настоялося. Розрахуйте час так, щоб ви могли прийняти ванну перед
сном. Тобто настій потрібно приготувати з ранку або вдень, а до часу прийняття
ванни він вже буде готовий.
Процедура. Перед
сном налийте воду у ванну, температура +40 ˚ С - +45 ˚ С. Настій проціджуємо в
підготовлену воду. Час занурення у воду 15 хвилин.
Якщо випадок не
запущений , то буде достатньо курсу з 12 ванн (можна через день). У запущених
випадках курс повторюють через пів місяця. Іноді потрібно провести навіть
більше двох курсів, але це в особливо важких випадках.
Така процедура
допомагає при хворобах суглобів - відкладенні солей. Погано гнутися суглоби,
тріск в шиї, хрускіт при поворотах - проведіть курс ванн.
Цю процедуру
можна проводити не тільки на все тіло, а і на ділянки, просто змішавши воду з
настоєм в невеликих ваганах, відрі та зануривши хвору кінцівку.
Заготівлю
сировини ведуть у вересні. Ріжуть стебла разом з листям на шматки довжиною 15
см, сушать в тіні.
А що робити якщо
стебел немає - тоді робіть відвар бульб, беручи за вагою їх наполовину менше.
Теж допомагає.
Корисно щоранку вживати
2 столові ложки соку свіжих бульб.
Зі свіжих і
сушених бульб топінамбура готують цілющий компот. На парочку бульб середнього
розміру потрібно 5 склянок води. Порізати, проварити 10 хвилин. Якщо
використовуєте висушені шматочки ( сушку ), тоді беріть 2 столові ложки на цю ж
кількість води. Можна приймати в холодному або гарячому вигляді, при бажанні
підсолодити медом. На добу 1 літр, приймати через день. Це хороший засіб для
зниження рівня цукру в крові, для зниження тиску, підвищення гемоглобіну, нормалізації
діяльності підшлункової.
Корисні
властивості топінамбура застосовують у дієтичному харчуванні при лікуванні
обміну речовин, при діабеті, захворюваннях серця. Вміст цинку, заліза, кремнію,
калію - те що потрібно при алергіях, анеміях, значить сміливо додавати в їжу.
Не тільки бульби,
а й зелень використовують на корм тваринам. Стебла і листя йдуть на
виготовлення силосу. Зелень їсть не тільки велика рогата худоба, але і вівці,
кози, птиця, кролі, свині.
Так що вирощуйте
топінамбур на городі, цю корисну та поживну рослину.
|