Ожина завдяки корисним і лікувальним властивостям може бути названа аптекою. Для людини це
джерело мікроелементів, органічних кислот, Р- активних речовин. Плоди містять
глюкозу, фруктозу, дубильні і пектинові речовини, вітаміни В, С, РР, Е, В2,
солі фосфору, калію, магнію, кальцію, міді та інші.
Такий багатий
склад робить ягоду цінним засобом для лікування (народна медицина) і
профілактики хвороб.
Листя, зібрані
під час цвітіння, використовують для приготування ароматного чаю.
Ягідний чай п'ють
при хворобах горла як протизапальний і потогінний засіб.
Відвар з листя
застосовують для полоскання горла і рота, як примочки при екземі . Пропорції 10
грам сировини на 200 мл води.
Як
загальнозміцнюючий і заспокійливий засіб - свіжі плоди ожини нормалізують
діяльність шлунково - кишкового тракту.
У народній
медицині дітям дають ягоди, а дорослим настій листя і квітів при дизентерії,
проносі.
Збір, застосовуваний при катаракті кишок.
Готувати суміш з
1 частини квіток нагідок і 2 частин листя ожини.
Беремо 2 чайні
ложки суміші, заварюємо склянкою окропу.
Застосовувати по ½ склянки до їди 3 рази на день.
Корисні
лікувальні властивості ожини так само використовують при лікуванні гастритів,
атеросклерозу, гіпертонії, простудних захворюваннях. Можна використовувати не
лише ягоди, а й листя, свіжі або сушені.
У їжу вживають
свіжі ягоди для виведення радіонуклідів. У сушеному і свіжому вигляді мають
жарознижувальні й потогінні властивості, при лихоманці втамовують спрагу.
Ягідний чай вживають при викликаних порушенням обміну речовин запальних
процесах в суглобах. А ще від кашлю при застуді, циститі. Зовнішньо на рани як
примочки.
Смачні ліки від
проносу для дітей - сушені плоди стовкти (перед прийомом), змішати з цукром за
смаком і давати по ½ чайної ложки тричі на день.
При
переохолодженні, як зігріваюче, п'ють настоянку ягід ожини на горілці. Прийом
50 грам на один раз. Пропорції для приготування - на 10 частин горілки 1
частина ягід.
Суміш ягід ожини,
коренів валеріани, хвоща польового п'ють для лікування цукрового діабету.
Коріння ожини
мають лікувальні властивості. Відвар - сечогінний.
Настій листя і
молодих гілок - при холециститі, ядусі (отдишка), грипі, гастриті. Пити у формі
теплого настою з медом як потогінний засіб та проти кашлю. Полоскати рот при
стоматитах, гінгівітах, ангіні.
Ягоди збираються
по мірі дозрівання.
Листя і стебла
прибирають на протязі всього літа, коріння - восени.
Вирощуйте ожину.
З ягід виходять дуже смачні заготовки на зиму - варення, сік, желе, пастила,
джем, повидло. Можна приготувати наливку, вино. Так само додають у кондитерські
вироби, сушать. (рецепти подібні заготівкам з малини ) .
|