Корисні та лікарські властивості розмарину, застосування
Як і безліч інших рослин розмарин наділений корисними та лікарськими властивостями знаходить широке застосування. Практично кожна рослина може знайти місце в лікуванні хвороб, але не кожна може стати такою чудовою приправою, як розмарин. Адже він поєднується майже з усім. Його свіжі та сушені листя ми використовуємо в якості прянощів. Культивується також для виготовлення розмаринового масла, вживаного в парфумерії. І хоча в Франіціі, США, Англії знають і застосовують давно, у нас він ще прижився мало (більше в покупних пакетиках в сухому вигляді). А адже розмарин вирощувати вдома можна і у нас, тільки на зиму ховати від морозу. А першу чергу застосовують розмарин для ароматизації м'ясних страв. Він здатний приховати специфічний запах деяких видів м'яса, надавши йому пікантності (часто використовують при маринуванні баранини, кролятини, дичини). А ще спробуйте покласти в тушку птиці перед запіканням суміш з вершкового масла, зелені розмарину та петрушки. Отримайте неповторний аромат.
Можна покласти трохи зелені в суп, використати при приготуванні овочевих страв з гороху, баклажанів, кабачків, картоплі, капусти, тобто практично скрізь. Тільки не переборщити, отримати чудове поєднання, а не забити всі його запахом. А ось застосування в барбекю може бути безмежним. Киньте гілочки у вогонь, обмотайте ними викладене на гриль м'ясо або рибу. Тут воля вашій фантазії. Якщо ви готуєте фруктовий салат, то киньте пару листочків розмарину. Можна застосувати його і для прикраси. А як же може обійтися без нього піца. Та ніяк. І макарони, і сир, повіяло Італією. А там застосовують розмарин давно, адже користується попитом. Додати можна в соус кизиловий або томатний. Зазвичай не застосовують разом з лавровим листом, запахи не дуже поєднуються.
Крім приємного аромату, а це ми використовуємо в кулінарії (в супи, салати, в рибні та м'ясні страви, з квасолею та втім й з іншими овочами), розмарин має корисні лікувальні властивості. У давнину вважався священним. Також його використовували в побуті як прикрасу приміщень і для пересипання одягу від молі.
Для протирання і вмивання обличчя необхідно настояти півтора місяці квітки розмарину в пляшці, наповненій дистильованою водою. Після закінчення терміну протомити на водяній бані, відцідити.
Він збуджує апетит. Настоєм з листя лікують хвороби гортані, астму. П'ють для поліпшення пам'яті, при неврозах, запамороченнях. Показаний при хворобах жовчного міхура, печінки. Підвищує тиск. Застосовують корисні властивості розмарину і при застуді, п'ють як чай. Діє він також як сечогінне. Завдяки корисним властивостям розмарин є загальнозміцнюючим засобом. Мазі з цією рослиною використовують при невралгічних, ревматичних болях.
Для приготування відвару беремо на 200 мл води 20 грам сухого листя. Приймати по ½ чайної ложки за 30 хвилин до їжі. Можна приготувати настоянку на спирту (25 грам на 100 мл спирту) та приймати за півгодини до їжі три рази на день по 25 крапель.