Про користь гарбуза для здоров'я і його властивості було відомо ще до нашої ери. Він не тільки покращує обмін речовин, але очищає організм від шлаків. Співвідношення вмісту крохмалю і цукру змінюється в залежності від ступеня зрілості. До настання зими кількість цукру досягає 11% у деяких сортів, а ось крохмалю падає. Є сорти, що містять до 60 мг% каротину. Особливо великий їх вміст в овочах, які росли на сонячному місці. У насінні гарбуза є жирні (50%) і ефірні масла, стеаринова, лінолева, пальмітинова та інші кислоти. Так само є вітаміни В1, С, каротиноїди, смолисті речовини. У м'якоті містяться солі кальцію, калію, магнію, заліза, клітковина і цукор. Багатий склад вітамінів (Е, В5, В2, В1, С, РР) і мікроелементів (кобальт, мідь та інші), каротиноїдів, багато пектину. У листі до 600 мг% вітаміну С, а в квітках виявлено каротиноїди, флавоніни, фарбувальні речовини.
Їдять гарбузи вареними, пареними, сирими, маринованими, готують супи, каші, запіканки, варення і багато інших корисних для здоров'я страв. Здатний довго зберігатися, тому може стати джерелом вітамін в зимовий та весняний період. Завдяки тому, що гарбуз корисний для здоров'я, його властивості використовуються в дієтичному і лікувальному харчуванні (при захворюваннях печінки і нирок, виразковій хворобі дванадцятипалої кишки і шлунка, гастритах з підвищеною кислотністю), рекомендують особам, які перенесли важкі захворювання. Містяться в овочі білки і ферменти сприятливо діючі при серцево-судинних захворюваннях, тому входить до складу дієт. М'якоть сприятливо діє на роботу кишечника, підсилює перистальтику, показана при тривалих запорах. Випиваючи на ніч 100 грам гарбузового соку, ви будете мати міцний сон, адже це відмінний засіб для заспокоєння нервової системи. А от насіння давно відомі в народній медицині як антигельмінтний засіб. Також з них готують прекрасне масло. Докладніше про народне лікування гарбузом, насінням, квітами, м'якоттю і навіть хвостиками. Страви з гарбуза: каша рисова, торт, плов з фруктами, з картоплею, ікра, пудинг, зі сметаною, з яблуками, фарширований, в томатному соусі, оладки, каші і інше.
|