Часто виникає питання - як зберегти капусту взимку? - Адже вона так цінується за можливість тривалого зберігання і використання у свіжому вигляді взимку. У першу чергу це капуста білокачанна. З неї можна приготувати заготовки на зиму, можна капусту квасити, а можна і просто зберігати всю зиму. При вирощуванні капусти на своїй ділянці, на городі, дачі зверніть увагу на підбір сортів. Добре можна зберегти капустяні головки пізньостиглих сортів Амагер, Харківська зимова, Монарх, Леннокс, Вьюга, Білосніжка, Ліка.
Існує кілька способів зберігання капусти взимку. У першу чергу при зберіганні капусти взимку ми можемо помітити, що вона інтенсивно випаровує вологу. Оптимальною температурою зберігання капусти буде 0 - -1 ˚ С і вологість 90 - 95%. Вологість повітря регулюємо в залежності від температури, чим вище температура, тим нижче повинна бути вологість. Якщо температура при зберіганні буде біля +5 ˚ С, то вологість потрібно знизити до 75%.
Якщо у вас немає відповідного приміщення або ви не можете підтримати умови для зберігання капусти, то ще можна використовувати такий спосіб як, зберігати в ямах, траншеях, буртах. Причому якщо ви вирощуєте капусту самі, то можна деяку укласти разом з корінням. Та капуста, що не встигла набрати розмір, добре доростає.
Як зберегти капусту взимку в ямах? Спочатку копаємо траншею, зазвичай ширина дорівнює двом качанам капусти, а глибина близько 50 см. Це повинно бути сухе місце, де не буде затікати або застоюватися вода, тобто не в ямці і не під дахом. На дно насипати пісок або покласти ялинові гілки. В крайньому випадку, покласти кілька жердин так, щоб капуста не лежала на землі. Потім укладається на зберігання капуста качанами догори. Можна в два шари, укладаючи наступний шар качанів між головками попереднього ряду. З джгутів соломи, очерету, соняшнику або іншого матеріалу вкласти пучки по напряму вгору, як вентиляційні витяжки. На 5 метрів вистачить одного. Щоб умови зберігання капусти взимку відповідали по температурі, накладаємо зверху шар соломи, листя. З наближення холодів шар збільшуємо до 60 см. Орієнтуйтеся на місцеві зими і холод. Перед морозом на солому насипається шар землі від 20 до 40 см. Слідкуйте, щоб вентиляційні джгути з очерету і т.д. не перекривалися. Землю трамбуємо горбком. Зверху на горбок над місцем зберігання капусти іноді кладуть шматок плівки, руберойду, шиферу, але не закривають повністю все, а як дах. Коли випаде сніг, то його потрібно накидати на купу. Але цей спосіб зберігання капусти не завжди ефективний, наприклад, при дощовій зимі, постійних зимових відлигах. І обов'язково стежте, щоб у яму не затікала вода.
Звичайний спосіб зберігання капусти - це в спеціально призначених для зберігання овочів і фрукт приміщеннях. При закладанні капусти на зберігання в підвали потрібно провести огляд головок на наявність ушкоджень, також охолодити качани до температури приміщення. Капуста на зберігання укладається на полиці кочеригою вгору, можна в три шари. Вона буде добре зберігатися, якщо загорнути кожен качан в газету. Іноді загорнуті в папір головки капусти ще укладають в тонкі поліетиленові пакети. Якщо ви самі вирощуєте овочі, то при укладанні на зимове зберігання у капусти не обчищайте все зелене листя, а залиште десь 4-5 з тих, що щільно прилягають. Вони менш схильні до гнилизни.
Я використовую спосіб зберігання капусти в підсобному приміщенні. У нас є приміщення з окремим виходом. Там стоїть газовий котел. Уздовж стіни, що примикає до будинку, зроблені полки. На них і зимують качани, загорнуті в газети. Котел дає мало тепла, а вологість і температуру регулюємо відкривання кватирки. У сухому прохолодному приміщенні можна зберегти капусту взимку просто підвісивши її за кочериги. Для цього підходять літні кухні, веранди, комори. Звичайно, це приміщення не повинно промерзати.
Зберігати капусту кольорову, брюссельську, савойську можна близько 3 місяців при температурі 0 ˚ С і вологості 90%, при гарній вентиляції.
|