Давайте поговоримо про деревну золу як добриво, її склад і використанні (вона ж попіл) в саду на городі. Адже самі корисні для рослин, найпростіші добрива часто знаходяться у нас можна сказати під ногами, майже поруч. Та що й казати, це і яєчна шкаралупа, і бовтанки - витяжки з різних трав (рідкий компост), витяжки з гною і пташиного посліду, компост, перегній. Все це природне, органічне, корисне і при правильному застосуванні не принесе шкоди, а лише користь. Ваші грядки стануть більш родючими, а рослини порадують багатим урожаєм.
Деревна зола, як добриво цікавить нас складовими, а саме більш ніж 30-ти елементами живлення, в першу чергу калієм, кальцієм і фосфором. При згорянні азот випаровується, це ми враховуємо при організації підгодівлі, не забуваємо, що в золі його немає. Але давайте подумаємо, адже азот не так часто застосовують, більше на стадії початку зростання. А саме на подальших етапах розвитку ми вносимо калійно-фосфорні мінеральні добрива.
Ви згребли рослинні залишки на ділянці восени, проводите обрізку саду, не викидайте, спалюйте все що зберете і отримуйте добриво.
Але ж існує поняття дозування. Звичайно вміст у золі, в тому числі і деревній, компонентів різний, ми ж будемо спиратися на усереднене значення. Калію в золі трав'янистих рослин буде більше ніж у деревних. У процентному відношенні:
Хвойні породи до 7%;
Тополя, береза до 15%;
Гречка до 35%;
Солома злаків до 20%;
Стебла соняшнику до 40%;
Бадилля картоплі близько 40%;
Трава лободи, кропиви близько 30%;
Торф'яна близько 10%;
Виноградна лоза 40%;
Сланцева до 2%
Якщо ж говорити про фосфор у складі золи, то будуть такі усереднені дані:
Торф'яна 1%;
Сланцева 1,5%;
Хвойні породи до 5%;
Тополя 10%;
У різних деревних породах у середньому близько 2-4%;
З трав 1%
А ось кальцію буде інший розподіл:
У деревних породах побільше до 45%;
В травах 10-20%;
Сланцева 70%;
Торф'яна - дуже по різному може бути і 20%, і досягати 50%.
А як же орієнтуватися у вазі, якщо немає терез.
Вміст у склянці 200 мл - 100 грам,
В столовій ложці 6 грам,
У чайній ложці 2 грами,
У сірниковій коробці 10 грам.
Dи палили багаття, отримали золи багато. Наприклад, навіть з печі від дров або після обрізки саду. І куди ж її всю подіти, якщо відразу не використовувати. Ось тут треба запам'ятати, що якщо намочить дощ, то стане вона у вас просто купкою сміття, тому що всі корисні властивості пропадуть. Зберігати золу і попіл для застосування як добрива або засіб захисту рослин потрібно в закритій ємності, можна в поліетиленовому мішку. Я зазвичай збираю її в мішки і старі відра, звичайно холодну, і в сарай до потрібних часів. А якщо це тепла пора року, то спалила щось, нехай охолоне, розсіяла між грядками, сапою пройшлася і всіх турбот.
Цікаво те, що золу, як добриво можна використовувати на будь-яких стадіях росту рослин. У золі часто замочують насіння, адже вона служить відмінним стимулятором. Беремо на 500 мл води столову ложку, витримуємо добу, зливаємо. І в цю витяжку (воду) поміщаємо насіння на 12-24 години.
Золу можна використовувати не тільки як добриво, але і як засіб розкислення грунту. Для цього під осіннє перекопування даємо (500-800 грам на кв.м.) або ж локально в лунки навесні вносимо її на своїй ділянці. Таку властивість вона отримала завдяки вмісту кальцію. А якщо вас не цікавить розкислення грунту, то сипте її просто під осіннє перекопування на глинистих грунтах, і під весняне на піщаних. Для внесення достатньо глибини 8 см, тобто можна пройтися сапкою, плоскорізом Фокіна. І не потрібно махати лопатою і надривати спину.
Всі знають, що навколо розсади від захворювання чорною ніжкою посипають землю попелом (золою). Так само вона йде в склад різних земляних сумішей, як для вирощування кімнатних квітів, так і для розсади, контейнерного садівництва.
Не відмовляться від неї і квітник. Періодично на протязі сезону вносьте по 100 грам на кв. м. і пишне інтенсивне цвітіння вам забезпечено. Та й грибкові захворювання не люблять такого сусідства.
При посадці картоплі, як втім й інших рослин, золу часто вносять локально, прямо в лунку. Часто беруть перегній, комплексне добриво (або азот, фосфор, калій кожен окремо), попіл, змішують і кидають при посадці. Навіть пару столових ложок в лунку дадуть ефект.
Готуєте грядку під овочі - капусту, огірки, перець, томати, цибулю - розкидайте на квадратний метр 300 грам золи.
Садите дерево, виноград, ягідний чагарник, дайте в ямку попелу 1-2 кг. Змішайте з землею і перегноєм і запас поживних речовин забезпечений.
Малина і смородина дуже люблять харчуватися вмістом золи, так що внесіть без роздумів. І урожай підвищиться, і від хвороб допоможе позбутися.
Навколо перцю салатного посипати грам 100 на метр квадратний на початку утворення зав'язей.
А ось навколо квасолі в момент зав'язування стручків поменше давати, так, набрати ложечку і припорошити по землю на метр квадратний. Я змішую з піском перегноєм і сиплю уздовж рядочку.
А ось навколо суниці навесні можна внести золи до 300 грам на кв. метр.
Люблять її і коренеплоди, редька, буряк, ріпа просять 150-200 грам на метр квадратний. Часто попіл прямо розпорошують по листю, це допоможе відлякати блішку і буде харчуванням в той же час.
Не пошкодуйте сипати її під огірки, можна навіть кожні 10 днів. Хороша зав'язь забезпечена.
Зола - це відмінне кальцієве добриво, що захищає дерева від всихання коренів. Вносити її до 400 грам на кв. метр.
Але запам'ятайте, не змішуйте золу з коров'яком, гноївкою, фекаліями. Не бажана комбінація з вапном, сульфатом амонію, фосфоритним борошном.
Золу часто застосовують не у сухому вигляді, а як витяжку. Послужить вона і як добриво, і як засіб захисту рослин від шкідників і хвороб. Але це вже буде окремою темою. Чекайте в найближчі дні.
|