Пошкодження деревини та серцевини (побуріння) плодових дерев від морозу помітно візуально. На стовбурах, великих скелетних гілках, молодих гілочках спостерігаємо спочатку знебарвлення тканини, потім колір стає коричневим, відбувається побуріння, навіть почорніння після пошкодження морозом. Плодове дерево відстає в рості, листя дрібне, повільно розвивається. Це відбувається тому, що рух води та мінеральних речовин затримується. Заболонь (новостворена деревина) менш стійка до низьких температур, ніж камбій. Особливо часто побуріння деревини та серцевини після тривалих морозів спостерігається у персиків й абрикосів, потім йдуть яблуні, груші, сливи, вишні.
Молода деревина менш стійка до тривалого зниження температури. Якщо гілочку плодового дерева з пошкодженою морозом деревиною розрізати вздовж, то буде видно, що побуріння йде по всій довжині. Якщо ж камбій (тканина під корою) зберігся, не пошкоджений, то таке дерево швидко відновитися за 1-2 роки, буде плодоносити.
Руйнуються деревина та серцевина від морозу у плодових дерев не тільки у тонких пагонів, а й у великих гілок, стовбурів. Внаслідок промерзання вони можуть ставати крихкими й ламатися при вітрі або від ваги снігу. Такі гілки можуть ламатися і влітку, під вагою врожаю. Тому подбайте в літній та осінній сезон про встановлення підпірок під гілки.
Для відновлення після зими плодових дерев при пошкодженні ( побурінні) деревини й серцевини від морозів потрібні рясний полив, підживлення мінеральними та органічними добривами. Якщо ви бачите, що закладається багато плодових бруньок, то їх кількість потрібно зменшити, не дати, щоб утворилося багато зав'язей. Нехай дерево спрямує сили на своє відновлення, а не на плодоносіння. Плоди залишають на відстані не менше 15 см один від одного.
Якщо деревина підмерзла, то вона додатково може ще пошкоджуватися грибковими хворобами, спори яких потрапляють на утворені рани. Тому всі рани утворені внаслідок пошкодження плодового дерева морозом, як втім, і будь-які інші, необхідно дезінфікувати 4% розчином бордоської рідини та замазати садовим варом. Різні сорти по-різному переносять морози, зверніть увагу на це при закладці саду. Орієнтуйтеся в першу чергу на місцеві, районовані плодові дерева.
|