У Європі, Америці, Азії на лісових галявинах можна зустріти лісову суниці. Як і суниця садова, ця рослина трав'яниста багаторічна, має розетку листя та серцеподібні ягоди. Просто розмір кущика й ягід трохи менший, але зате який аромат. Ягоди суниці лісової та садової, полуниці містять багато різних кислот (янтарну, яблучну, фосфорну ...), флавоніди, багаті на вітамін С, цукор. У листі є аскорбінова кислота, дубильні речовини. Завдяки цьому листя й ягоди здавна застосовуються в народній медицині.
Суниці вважають чи не панацеєю від всіх хвороб. Ягоди корисні дорослим і дітям як загальнозміцнюючий та живильний засіб. Для заощадження вітамінів краще споживати в свіжому вигляді.
Як слабкий сечогінний засіб застосовується 2 столові ложки ягід заварені склянкою окропу. Такий чай пити по 0,5 склянки 3 рази на день.
Суничний чай (листя, ягоди) п'ють при застудах.
Для вигнання солітера потрібно з'їсти 3 кг суниці, потім цибулю й оселедець.
При катарі товстого кишечника, гастриті, запаленні тонкого кишечника пити відвар листя. 20 г сировини на склянку води. Відварити. Пити по 3 столових ложки або як чай.
Для лікування екземи використовують зовнішньо товчені ягоди. Суниці вживають при геморої, подагрі, золотусі, рахіті. У Польщі вже давно застосовують траву для лікування атеросклерозу, запалення сечового міхура, хвороб нирок. У Болгарії відвар листя п'ють при піску й каменях у нирках, жовчному та сечовому міхурах. Значить, суниця ще й може розчиняти камені та виводити солі з організму. Тому пиття чаю з листя буде хорошою профілактикою від утворення каменів. І якщо в будинку, квартирі зробити хоча б одну гірку з контейнерів із суницею, то листя отриманого від рослин, якраз буде достатньо на такі профілактичні чаї. Адже для цього немає необхідності пити їх постійно, щоб не виникло звикання. Якраз проп'єте курс, листочки нові наросли, пити можна знов. Так що їжте ягоди суниці на здоров'я.
|