Багато людей використовують для лікування картопляний сік, крохмаль, квітки, бульби. Адже лікарські властивості цієї рослини відомі в народі вже давно. У лікувальній практиці так само знайшли застосування одержувані з цього овоча - глюкоза, крохмаль, екстракт з бульб, спирт і молочна кислота. Застосовується в дієтичному і дитячому харчуванні в протертому вигляді (пюре). Та й не можна заперечувати значення в харчуванні людини (містить вітаміни та мікроелементи, необхідні для підтримання здоров'я). Але застосування картоплі в народній медицині як лікарської рослини набагато ширше. Так збуджує дихання і знижує кров'яний тиск настій квіток. При виразковій хворобі дванадцятипалої кишки і шлунка, гастриті (з підвищеною кислотністю) п'ють свіжий сік по 100 грам перед сном і за 30 хвилин до прийому їжі. Сік п'ють і при головних болях. У статті про « значення картоплі в харчуванні людини» згадувалося про те, що вона містить велику кількість солей калію. Вони ж благотворно впливають на лікування при атеросклерозі, гіпертонії, серцевій недостатності. Тому дуже корисно їсти овоч, відварений в шкірці та салати з його використанням.
Лікування картопляним крохмалем. Застосовують зовнішньо при попрілостях (іноді з додаванням тальку, окису цинку). Також як присипку використовують при пітливості ніг, на опіки. Крохмаль у ваті прикладають при рожі, як сухий компрес. При з'єднанні картопляного крохмалю з соняшниковою або конопляною олією отримують мазь для лікування маститу.
Всім відомо лікування картоплею (бульбами) захворювань органів дихання. Для цього вимийте бульби, відваріть (щоб були покриті водою). Розімніть разом з водою. У масу добре б додати 3 краплі чистого скипидару. Хворого посадити над каструлею, нахилити над парою, накрити. Нехай дихає. Це буде відмінна інгаляція. Іноді просто відварюють картоплю «в мундирі» і дихають над нею парою, накрившись тканиною. Час процедури від 10 до 15 хвилин. Слідкуйте щоб не було опіку. Якщо занадто гаряче, то почекайте або злегка відхиліть тканину. Особливо корисні такі інгаляції при сухому кашлі.
Свіжі скибочки овоча накладають на екзему. Міняти 3 рази на добу. Можна використовувати компреси з соком.
Як обволікаючий засіб застосовують при отруєннях (після очищення шлунка) кисіль на картопляному крохмалі. Його просто заварюють гарячою водою. Він відмінно захищає слизову оболонку.
Одержувана з неї глюкоза позитивно впливає на роботу серцевого м'яза, показана при хворобах печінки й інфекційних захворюваннях.
При гастритах і ентеритах у ветеринарії застосовують картоплю частіше у вигляді крохмалю (варять клейстер). Але будьте уважні. Діти та тварини часто труяться плодами або бадиллям рослини. Адже в них багато соланіну. Є він і в позеленілих бульбах.
|