При лікуванні застуд після малини на другому місті стоїть смородина. Вона має багато корисних властивостей. Це відомий всім чагарник, який культивувався в середньовіччя в Європі саме як лікарська рослина. Смородину тільки в 17 столітті стали використовувати як харчову культуру. Тепер її вирощують повсюди. А бруньки, ягоди, листя смородини використовують для лікування різних захворювань.
Чорна смородина завдяки вмісту ефірної олії має свій специфічний запах. У ягодах знаходяться вітаміни Р, В2, В1, аскорбінова кислота, цукор, каротин. Є органічні кислоти, пектинові, яблучна, лимонна, янтарна, саліцилова. Вміст вітаміну С в кілька разів вище ніж у лимона. У листі містяться дубильні речовини, вітамін С, каротин, фітонциди. В екстракті плодів чорної смородини знаходиться 150 летючих компонентів.
Листя збирають після збору ягід, не слід брати старі та з верхівок. Краще з середньої частини гілок, але не грубі. Висушити в тіні. Ягоди добре сушити на горищах під залізним дахом. Визначається їх готовність за стисненням, щоб не злипалися, не мазали руки. Можна просто перетерти смородину з цукром і зберігати в прохолодному місці. Бруньки збирають ранньою весною, вони за своїми лікувальними властивостями повністю замінюють ягоди й листя.
Завдяки корисним властивостям смородину в лікувальних цілях приймають як окремо, так і в суміші з іншими рослинами. Ще в древні часи її використовували при занепаді сил і виснаженні. А в медицині для підвищення опірності організму та як полівітамінний засіб застосовуються препарати з смородини.
Вітамінний чай. 1 частина плодів смородини, 3 - плоди шипшини, 3 - морква коренеплід, 3 - лист кропиви. Ложку суміші залити 2 склянками гарячої води, кип'ятити 10 хвилин на маленькому вогні 4 години настоювати в закритому посуді, пити 3 рази на день по 0,5 склянки.
При хворобах кишечника, шлунку, для регулювання діяльності травної системи, при виразці шлунка, гастриті, катаральному запаленні пити сік ягід смородини по 150 – 300 мл 3 рази на день. Можна для цієї мети використовувати сироп. Допомагає в лікуванні і при хворобах верхніх дихальних шляхів.
Бруньки, настояні в білому вині, пити як м'яке проносне.
При золотусі застосовувати зовнішньо й всередину. Так само дає ефект при захворюваннях шкіри пов'язаних з порушенням обміну речовин. Дають пити дітям в лікувальних цілях при золотусі відвар листя смородини.
При застудах, захворюваннях горла, кашлюку приймати сироп з ягід.
Відвар листя смородини робиться з розрахунку на 200 г води 20 г сировини. Пити 3 рази на день по півсклянки. Лист смородини для лікування призначають при подагрі, ревматизмі, як потогінний, сечогінний при каменях у нирках і сечовому міхурі, при сечокам'яній хворобі, при захворюваннях жовчовивідних шляхів і печінки. Відвар листя при подагрі звільняє організм від надлишку сечової кислоти та пуринових речовин. Пити до 0,5 літра в день.
Лист смородини входить в збір для лікування ревматизму. Суцвіття бузку 50 г, лист смородини 100 г, лист ясена 50 г. Береться 6 чайних ложок суміші, заварюється склянкою окропу. Настояти 25 хвилин, процідити. Пити перед їжею.
Ягоди смородини проявляють свої корисні властивості як гарний потогінний, сечогінний і противопоносний засіб. Відвар ягід готується з 1,5 столових ложок сировини на склянку окропу. Пити по півсклянки 3 рази на день.
У ветеринарії застосовують як вітамінний і сечогінний засіб для лікування молодняку худоби.
|