Часто при зберіганні цибуля гниє, чому? Шийкова гниль - ця хвороба є однією з причин. Шкідливе захворювання вражає масово наш урожай взимку в сховищах. Але зараження відбувається набагато раніше, частіше перед збиранням або під час його. Через шийку гриб проникає в цибулину. Трохи зачаїться, а ми і не чекаємо біди. А ось через місяць - півтора може себе дуже активненько проявити. Думаю, що багато хто з вас спостерігав, як стає при зберіганні від сірої шийкової гнилі цибуля непридатна для їжі. Чому? Тканина в місцях хвороби набуває неприємного запаху, стає м'якою. Дуже нагадує трохи приварену. За кольором рожево - жовта. Первинно можна виявити шляхом промацування, буде спостерігатися невелике розм'якшення тканини, можна легко її втиснути. А ось візуально визначається тільки при розрізанні. Вже пізніше зовні з'явиться сірий пухнастий наліт з чорними крапками спороношення гриба, поступово цибулина засихає. У сховищі відбувається зараження здорових овочів від хворих особливо сильно при підвищеній вологості й температурі. В першу чергу шийкова гниль вражає ослаблені рослини. Проявляється швидше при вологій погоді, на заплавних суглинках. А ось на пісках розвивається слабкіше. Якщо ваша цибуля хвора на несправжню борошнисту росу, то при поганому визріванні, ранньому всиханні пера шийка залишається незакритою і спори (що знаходяться на рослинних рештках або хворому посадковому матеріалі) проникають всередину, викликаючи зараження. Так само місцем проникнення служать ранки, що виникають при обрізанні листя. Інфекція передається і через насіння. А от якщо ви посадите заражені рослини, то вони будуть відставати в рості, лист буде світлим, викривленим. І поступово цибулина загниє.
Розуміючи, чому гниє цибуля при зберіганні можна визначити заходи боротьби з сірою шийковою гниллю. В першу чергу посадковий матеріал повинен бути здоровим. Прогріваємо цибулини 8 годин при +40 ˚ С, а насіння витримуємо в розчині марганцівки середньої густоти 2 доби. Все що викликає сумніви - вибраковують. Підберіть стійкі сорти - Даниловський 301, Мстерський місцевий, Бессонівський та інші. Причому посів і посадку проводьте рано, щоб цибуля встигала визріти. Оскільки спори гриба зимують у рослинних рештках, то все восени ретельно приберіть та спаліть. На колишнє місце можна садити тільки через 3 роки, не раніше. Так само можна глибоко скопати грядки з перевертанням землі. При органічному землеробстві (коли не копають) пролийте землю розчином марганцівки. Підживлення азотом на пізніх термінах робить овоч слабкіше. Використовуйте його тільки в ранні строки. А пізніше підійдуть калійні та фосфорні добрива. Можна використовувати для цієї мети золу - 150 грам на 1 кв.м. Зрошення в липні і перед збиранням обмежити. Друга половина літа це час активного поширення несправжньої борошнистої роси. Ведіть з нею боротьбу, особливо якщо у вас цибуля пізніх строків дозрівання. Бажано ріпку та сівок садити на відстані один від одного. Прибирання проводять в суху погоду, при повному вилягання листя. Якщо цибуля визріла добре то сухе перо можна обрізати відразу (при сухій погоді). Якщо ні, то після просушування. Просушити спочатку на сонці (не довго), потім відправити в приміщення або під дах на 10 днів і сушити при температурі близько +35 ˚ С. Обов'язково забезпечити гарне провітрювання. Дотримуйтесь умов зберігання цибулі взимку. І, звичайно ж, при виявленні хворі овочі відразу видаляти зі сховища.
|