Вирощування смородини, як і будь-якої іншої ягідної культури, полягає у своєчасному поливі, підгодівлі добривами, боротьбі з хворобами, шкідниками і бур'янами. Своєчасна і правильна обрізка смородини допоможе сформувати насадження, які добре плодоносять. Завдяки цьому рослина стане не тільки окрасою городу, саду, дачі, але й забезпечить вітамінною продукцією сім’ю.
Смородину посадили та провели перше весняне обрізування. Дуже важлива частина догляду це боротьба з бур'янами,та розпушування ґрунту до 5-7раз за сезон. Це буде сприяти кращому приживленню молодої рослини. Восени скопати на глибину 14см міжряддя і на 12 см спушити біля кущів. Можна застосовувати мульчування. Воно не тільки покращує структуру ґрунту і зберігає вологу, але і допомагає боротися зі шкідниками смородини.
Якщо на городі, в саду ділянку під посадку смородини добре підготувати, то можна добрива 2-3 роки не вносити. Потім їх починають давати щорічно або через рік. Ранньою весною вносять азотні добрива 40-60 г на 1 м.кв., ґрунт розпушують. Під час осіннього перекопування вносять 150 г суперфосфату, 60 г калійних добрив і до 10 кг органічних добрив на 1м.кв. Якщо з якихось причин цього не зможете зробити, то перенесіть внесення на весну. Застосування мульчуючих матеріалів на посадках смородини дає можливість зменшувати кількість органіки, що вноситься восени.
При вирощуванні смородини часто застосовують позакореневе підживлення. При похмурій погоді або увечері обприскують кущі смородини розчинами добрив або спеціальними розчинами, які є в продажу. Для цієї мети можна застосувати розчин сечовини з розрахунку 30-40 г на відро води. А обприскування мікроелементами не тільки підгодовує рослини, але й допомагає боротися з грибковими захворюваннями (підвищує імунітет). Використовують марганцевокислий калій, буру, сірчанокислий цинк, мідь сірчанокислу (10 г на 10 л води), йодистий калій, молібденовокислий амоній (5 г на 10 л). Обприскування смородини добривами краще проводити після цвітіння.
Вологість ґрунту підтримується в межах 60-70% польової вологоємності. Зазвичай полив смородини здійснюють у терміни – задля вологозарядки ранньою весною (при сухих зимах), під час цвітіння, в період дозрівання плодів, після збору врожаю. Навколо кущів смородини на відстані 40 см нарізають борозни шириною 30 см. У них заливають воду. Після вбирання води борозни засипають, мульчують. При наявності води можна поливати дощуванням. Якщо жарко, то кількість поливів смородини збільшують до 5 разів. Так само при відсутності осінніх дощів за півмісяця до настання морозів проводять вологозарядкові полив. Чорна смородина плодоносить на однолітніх приростах бічних 2-4-х літніх гілок. Більш старі гілки дають дрібні ягоди. У червоної і білої смородини найбільша кількість плодових бруньок на 2-3х річній деревині. Але плодоношення старих пагонів ефективно до 5-6 років.
Смородина навесні в перший рік після посадки з обрізаних пагонів розвиває довгий приріст. На другий рік з цих пагонів залишають 3-4 найбільш розвинених. Слабкі вирізують на рівні ґрунту. Решту пагонів злегка укорочують, для посилення розгалуження. На третій рік операцію повторюють: з однорічних пагонів залишають 3-4 штуки, їх укорочують. Те ж роблять і на четвертий рік. Поступово кущ чорної смородини буде сформований з 12-15 гілок, білої і червоної 8-12 гілок різного віку. Надалі проводять щорічно вирізування старих, пошкоджених, загущених гілок і залишають пагони першого року на заміну. Кращий час для обрізки осінь, тепла зима. Кущі смородини завдяки такому постійному омолодженню будуть давати стабільний врожай ягід.
Ягоди зазвичай дозрівають дружньо. Якщо у вас смородина росте на дачі і ви не завжди можете її вчасно зібрати, то підбирайте сорти більш стійкі до осипання, а також білі та червоні. Не перезрілі ягоди можна зберігати до 4 діб при 0 ° С. З ягід смородини готують різноманітні заготовки на зиму - компоти, джеми, варення, желе, соки. Розмноження смородини живцями і відводками.