Дуже часто ягоду, вирощувану в садах, помилково називають полуницею. Але насправді це великоплідна суниця. У стародавні часи вирощували полуницю і лісову суницю. Суниці описували, як лікарську рослину ще в XIII столітті. Вважається, що садова великоплідна суниця була отримана в Європі від схрещування віргінської та чилійської суниці. Це вихідці з Південної та Північної Америки. Вже в XVIII столітті її вирощували в Росії у поміщицьких і монастирських садах.
Ягода суниця - продукт дієтичний. Вона швидко засвоюється організмом, покращує обмін речовин. Містить багато вітамін і мікроелементів.
Суниця найбільш поширена рослина серед ягідних культур. Це вічнозелена багаторічна рослина, тому успішно використовується для цілорічного отримання ягід. При вирощуванні суниці у відкритому ґрунті найбільш активно листя ростуть навесні. Саме вони забезпечують формування врожаю і мають значення у розвитку рослини. Тому дуже важливо дбати про його збереження, своєчасно боротися зі шкідниками та хворобами.
Основна маса коренів суниці (полуниці) перебуває у верхньому шарі ґрунту на глибині до 30 см. Тому велике значення має підготовка ґрунту до закладання ягідних грядок, адже суниця буде рости на них не один рік. Ріст коренів починається при температурі 1-2 ° С. Перша хвиля зростання припадатиме на період до цвітіння, друга - після плодоношення. Таке розміщення коренів пред'являє підвищені вимоги до зрошування і наявності поживних речовин у землі. Для збереження вологи та покращення якості ягід використовують мульчування посадок суниці. Часто для цієї мети застосовують солому.
Навесні листя суниці починає зростати вже при 5 °С. Вони наростають протягом сезону й оберігають взимку рослину від вимерзання. Якщо взимку температура знижується за -10 ° С, то суницю необхідно вкрити листям, бадиллям або іншими матеріалами. Квіти у суниці розпускаються через 14 днів після появи квітконосів, що припадає приблизно на 25-30 день з початку вегетації. Цвітіння триває близько 15-30 днів. Ягоди починають дозрівати на 20 день від початку цвітіння. Стебла суниці складаються з коротких пагонів, які називають ріжками. На кожному ріжку формується плодова брунька. Точку зростання називають сердечком, а сланкі однорічні пагони - вусами. Цими вусами в першу чергу і відбувається РОЗМНОЖЕННЯ суниці. Вони починають рости вже під час плодоношення. Але основна хвиля зростання припадатиме на період після плодоношення. На сланких пагонах через 15-20 см утворюються розетки, що пускають коріння. Це призводить до виснаження материнської рослини суниці. Тому необхідно добре зволожувати землю, для їх укорінення. Якщо вони вам не потрібні, то позбавляйтеся від пагонів відразу, не давайте їм можливості відростати. Так само видаляйте слабкі пагони. Це підвищить зимостійкість суниці садової. Полуниця це багаторічна рослина, що відноситься до зовсім іншого виду. Рослина досягає висоти до 35 см, утворює короткі та тонкі вуса. Плоди яйцевидні, у диких сортів полуниці білого кольору, у культурних - темно-вишневі, фіолетові. М'якоть ягід полуниці рихла. Основна відмінність полягає в тому, що полуниця рослина дводомна. Вона має різностатеві квітки. Тобто на одних рослинах розвиваються жіночі квітки, на інших - чоловічі. Суниця ж рослина одностатева. Так що нашу улюбленицю звати суницею. Заготовки на зиму з полуниці і суниці - варення, компот, вино та інше.
|