Рецептів для приготування пасхи з сиру, кулича до Великодня (паски) дуже багато. Змінюються деякі пропорції інгредієнтів, наповнювачі, але загалом суть приготування одна. Сир на пасху застигає на холоді, а печуть паску обрядову (кулич, бабку) з різноманітного дріжджового тіста.
Сніданок на свято Великодня починають зі свячених обрядових хлібів – пасок, або ще як кажуть куличів. Часто виріб з тіста, яке є традиційним на це свято називають не куличем (це більш традиційна назва для Росії), а паскою (частіше така назва зустрічаеться на території Україні). Але якщо підходити з точки зору рецептури приготування страв, то пасха (не паска) - це виріб у формі усіченого конуса із застиглої на холоді сирної маси. З тіста ж печуть паски, обрядовій хліб або, ще як кажуть кулич, бабку. Тобто це бабки циліндричної чи круглої форми, яка символізує сонце, частіше зверху прикрашені білою помадкою і посипані кольоровою крихтою. Сирна ж маса для пасхи за рецептурою приготування укладається в спеціальну роз'ємну форму з малюнками відбитками на релігійні теми з боків.
Але це не так важливо. Це всього лише форма. Головне, що це свято Великодня об'єднує всю сім'ю, привносить в наше життя багато світла і радості. Навіть для людей невіруючих, ці дні стали святом традицій народу.
Кулич святковий (паска)
(рецепти страв на свято Великодня)
Борошно 1 кг
Молоко 2 склянки
Масло вершкове 200 грам
Родзинки 100 грам
Жовтки 10 штук
Дріжджі 100 грам
Цедра лимона, ваніль
У 5 столових ложках молока розвести дріжджі та 1 столову ложку цукру. Молоко повинно бути теплим, але не гарячим. Приблизно температури тіла людини. Поставити в тепле місце.
Борошно просіяти. Розм'якшене вершкове масло перемішати з борошном, щоб вийшла масляна крихта.
Коли дріжджова маса почне бродити в неї додати тепле молоко, збиті з цукром жовтки, щіпку солі, цедру лимону, ванілін. Все перемішується і виливається в борошно з маслом. Тісто замісити, інколи можна змащувати руки соняшниковою олією. Тісто має вийти м'яким, але не липким. При необхідності додати ще борошна при підмішуванні. В кінці додати родзинки, підмішати до рівномірного розподілу по тісту для кулича (пасок).
Поставити тісто підійти в тепле місце.
Коли тісто підійде, то розділити його і розкласти по змазаним формам, наповнюючи їх на 1/3 частини. Спекти в духовці. Коли паски святкові будуть готові, то їх зверху посипати цукровою пудрою, або покрити помадкою (збитими з цукром білком і декількома краплями лимонного соку).
Пасха сирна із шоколадом
(рецепти страв на свято Великодня)
Сир 600 грам
Цукор 1 склянка
Масло розтоплене 1/2 склянки
Яєчні жовтки 4 штуки
Шоколад 150 грам
Вершки 1 склянка
Ваніль
Протерти через сито сир, додати цукор, розтерти. Потім додати розтоплене вершкове масло, тільки щоб воно було не гаряче, знову розтерти. Потім додати жовтки, вершки, тертий шоколад, ваніль і розтерти до появи пухирців. Маса для пасхи викладається в спеціальну форму, вистелену марлею. Поставити на холод.
Сирна пасха
(рецепти страв на свято Великодня)
Сир 400 грам
Яйця 10 штук
Масло вершкове 100 грам
Сметана або вершки 1/2 склянки
Цукор 200 грам
Ваніль
Сир протерти. Яйця відварити, відокремити жовтки і протерти їх через сито. Жовтки і розм'якшене вершкове масло добре розтерти, додати сир, сметану або вершки, цукор, ваніль. Після додавання кожного компонента розтирати. Коли маса для пасхи буде добре перемішана, викласти її в форму і виставити на холод.
Великодні куличі (паски, бабки, обрядовий хліб)
(рецепти страв на свято Великодня)
Сметана 2 склянки
Масло розтоплене 1 1/2 склянки
Жовтки 8 штук
Дріжджі 40 грам
Цукор 1/2 кг
Борошно
Родзинки 100 грам
Мигдаль жменю
Всі продукти для приготування дріжджового тіста повинні бути теплими, тому необхідно їх заздалегідь вийняти з холодильника, щоб вони були кімнатної температури. Масло вершкове розтопити, коли вона охолоне, але ще не стане густим, додайте в нього сметану і розмішайте дріжджі. Якщо дріжджі сухі, то почекайте трохи, щоб розчинилися. Додайте жовтки, цукор і трохи солі. Потім поступово додавати борошно і замішувати. Борошна стільки візьме. Вимісити тісто так, щоб воно не було дуже щільним і відставало від рук. Покладіть тісто в глибокий посуд, накрийте зверху рушником або серветкою, поставте в тепле місце піднятися.
Коли тісто підніметься, домісіть його, додавши промиті, обсушені родзинки й трохи товченого мигдалю. Тісто ділять і викладають у форми для куличів (пасоки). Дати піднятися і запекти в духовці. Форми обов'язково вистилають пекарської папером або звичайним папером змащеній олією або іншим жиром.
Пасха з сиру
(рецепти страв на свято Великодня)
Сир 1 кг
Жовтки 5 штук
Цукор 200 грам
Горіхи
Родзинки
Сливки, краще густі 1 склянка
Масло вершкове 20 грам
Ваніль
Сир протерти, додати вершки, ванілін. Цукор і жовтки розтерти, ввести масло. Горіх стовкти, родзинки промити. Всі компоненти перемішати. Викласти у форму. Винести на холод.
Кулич іранський (паска, бабка, обрядовий хліб)
(рецепти страв до свята Великодня)
Борошно 3 склянки
Цукор 1 1/2 склянки
Молоко 100 грам
Сметана 6 столових ложок
Дріжджі 70 грам
Жовтки яєчні 6 штук
Масло розтоплене 3 столові ложки
Масло вершкове 3 столові ложки
Мак 1 столова ложка
Цедра 1 лимона
Масло вершкове розм'якшене і топлене збити, додати жовтки, сметану. У теплому молоці розмішати дріжджі, ввести в масу, додати цукор. У борошно влити суміш, додати цедру лимона, стовчений мак. Замісити тісто. Його необхідно поставити в тепле місце, щоб підійшло. Потім вимісити ще один раз.
Форми для паски змазати, можна вистилати папером пекарської, в них розкласти тісто і випекти в духовці. Великодні паски посипати зверху цукровою пудрою.
Куличи (паски) яєчні
(рецепти страв до свята Великодня)
Борошно
Молоко неповна склянка
Жовтки 7 штук
Цукор трохи більше половини
Дріжджі 50 грам
Масло вершкове 60 грам
Ваніль або кориця
Взяти пів склянки борошна і запарити молоком. Добре розмішати, нехай постоїть, охолоне. Жовтки розтерти з половиною норми цукру. Дріжджі розвести в декількох ложках теплого молока, додати в суміш. Потім додавати борошно. Вимісити тісто, але щоб не було щільним, поставити підійти.
Коли тісто для паски підійде, то додайте до нього другу половину цукру, корицю або ваніль, щіпку солі, вимісіть. Додається шматочок м'якого вершкового масла, тісто ще раз вимішується. Потім розкладається в змащені форми. Не забувайте, що дріжджове тісто часто збільшується майже в три рази. Так що дайте йому піднятися і потім випікайте в духовці.
Пасха сирна запечена
(рецепти страв до свята Великодня)
Сир 800 грам
Цукор 1 склянка
Яйця 15 штук
Мигдаль 1/2 склянки
Масло топлене 1/2 склянки
Ваніль
Сир протерти через сито. Яйця збити з цукром і перемішати з сиром. Мигдаль (горіхи) дрібно подрібнити, змішати з масою для сирної пасхи, додати топлене масло, ваніль. Форму змастити маслом, викласти добре вимішану масу. Випекти в духовці на невеликому вогні.
Можна не запікати, а викласти у форму для паски і витримати до загустіння на холоді.
Сирна пасха кремова
(страви до свята Великодня)
Сметана 3 склянки
Молоко 2 літра
Яйця 12 штук і жовтків 6 штук
Масло вершкове розтоплене 1 склянка
Цукрова пудра за смаком
Ваніль
Необхідно підігріти молоко. Зміщати яйця (12 штук) зі сметаною і влити помішуючи в молоко. Весь час помішувати ложкою і тримати на маленькому вогні, якщо буде не дуже тепле. Через марлю або полотно процідити загустілу сирну суміш, процідити, протримати під пресом до 3 годин. Через сито протерти сирну масу, додати розтоплене масло, розтерті жовтки і підсолодити до смаку цукровою пудрою. Для аромату додати ваніль. Добре перемішану масу викласти у форму для пасхи, попередньо застеливши її марлею. Потримати на холоді, поки застигне. Форма перевертається, пасха кремова викладається на блюдо.
Пасха рожева
(рецепти страв до свято Великодня)
Сир 800 грам
Варення малинове або полуничне (близько склянки)
Яйця 3 штуки
Сметана 2 склянки
Масло вершкове 100 грам
Протерти через сито сир, додати варення. Якщо варення за смаком дає мало солодощів, то додати ще й цукор. Потім ввести розм'якшене масло, сметану, збиті яйця. Маса для пасхи добре вимішується, викладається в застелену серветкою форму, ставитися на холод.
Царська паска за рецептом Катерини II з різними наповнювачами - Дивитися відео онлайн
|