Це дуже простий рецепт булочок домашніх дріжджових з цукром. Адже їх так
приємно і смачно поїдати, обдираючи шар за шаром, з теплим молочком. Цукор і
кориця покривають поверхню хрустким ароматним шаром. Солодкі запахи літають по
хаті. Ніяка куплена плюшка – булочка не зрівняється з домашньою.
А для приготування знадобляться найпростіші продукти, небагато часу і
особливий спосіб закручування тіста. Саме завдяки цьому способу і виходять такі
просочені цукром шари, гарна форма трояндочки.
Пам'ятаєте, як говорила Фрекен Бок в мультфільмі про Карлсона: «І хто це
тягає мої плюшки». Думаю ця фраза може прозвучати і у вашому домі. Адже так
важко дочекатися їх охолодження, так і хочеться покласти до рота шматочок.
Рецепт плюшок домашніх дріжджових з цукром
Звичайно може підійти будь-яке дріжджове тісто. Але для пересипання шарів (слоїв)
йде багато цукру, тому краще приготувати тісто самостійно з невеликим його вмістом.
Адже може війти занадто солодким, навіть нудотним. Тому беремо:
На 2 яйця
Цукру 50 грам
Щіпку солі
Маргарину охолодженого 60-100 грам
Кефіру, молока, можна просто теплої води 100 -150 грам
Борошна потрібно не менше 500 грам (просійте для збагачення киснем)
Дріжджів в брикеті 50 - 70 грам або 10 грам сухих.
Кориця за смаком, можна без неї
Для прошарювання тіста необхідно взяти рослинну олію, цукор. Для змащення
верху жовток (можна верх не змащувати).
Спочатку необхідно злегка нагріти рідину. Вона повинна бути приблизно
температури тіла. Кефір нагрівати на водяній бані або маленькому вогні,
помішуючи. У рідину водимо дріжджі, столову ложку цукру і розмішуємо до їх
розчинення. Відправляємо на 10-12 хвилин у тепле місце. На поверхні повинна
утворитися шапочка піни, це йде процес бродіння.
Поки в окремому посуді добре перемішати цукор, сіль, яйця.
Дістаємо з холодильника маргарин. Він повинен бути твердим, щоб було добре
терти його на тертці. У свій рецепт булочок або плюшок домашніх дріжджових з
цукром я не використовую розтоплений маргарин, тільки тертий. Ставлю тертку
прямо в миску з борошном, вмочую маргарин в борошно і тру. Періодично посипаю
борошном. Отриману стружку перемішую з борошном до крихти.
Тепер вводжу дріжджову та яєчну суміші. Замішую тісто, відправляю в посуд.
Накриваю плівкою або рушником і даю постояти в теплому місці до підняття тіста.
Коли тісто збільшиться в 2-3 рази, то можна приступати до виготовлення
булочок - плюшок.
Відразу підготувати деко, застелити папером, змастити маслом, олією,
маргарином.
Так само нам необхідно рослинне масло, краще рафіноване, без запаху. Цукор.
Корицю або додаємо в цукор для посипання, або кладемо при замішуванні в тісто.
Для любителів можна туди і туди. Не любите, не беріть. Як видно з фото, я
поклала корицю в тісто. Звідси і такі темні крапочки.
Нарізаю тісто на шматочки розміром з гусяче яйце і дуже тонко розкочують.
Чим тонше розкачати, тим більше буде шарів у ваших домашніх плюшок - булочок.
Розкатали грудочку тіста, змастили всю поверхню рослинною олією. Зверху
посипаємо цукром. Тут вже кількість за смаком. Мої люблять солоденьке, тому сиплю
побільше. Ця процедура і додасть готовому виробу таку цікаву шаруватість. Крім
того кристалики цукру на поверхні утворюють тонку, хрустку скориночку.
Скачаємо наше тісто в ковбаску. Беремо ніж і прорізаємо уздовж, але не на
всю глибину.
Згинаємо валик в плюшку, надаючи серцеподібну форму. Можна закрутити у
формі равлика.
Викладаємо на змащене деко і відправляємо постояти. Коли плюшки трохи
піднімуться, змащуємо верх расколоченим жовтком (можна не змазувати) і
відправляємо в духовку, краще не розігріту. Тоді плюшки ще будут підходити. На
випічку йде до 20 – 30 хвилин. Готовність перевіряємо проколюючи булочку
паличкою або ножем.
Фото.
|