Корисні поради - город, сад, дім.                                                     РУССКИЙ
Субота, 23.11.2024, 11:13
Головна               ПРО МЕНЕ ТА САЙТ, МІЙ ЩОДЕННИК                  | RSS

НОВИЙ РОЗДІЛ САЙТУ УРОКИ РУКОДІЛЛЯ
Розділи сайту

Пошук

Популярні запити

Меню сайту

Головна » Статті » Цікаво знати

Картопля, папа, тартуфо або «чертове яблуко»
Картоплю можна побачити на кожному столі. Але шлях до її споживання був дуже довгим. Відкривалась вона три рази. Високо в горах індіанці побачили рослину з ягодами на гілках і бульбами в землі. Вони назвали її «папа» та стали вживати в їжу бульби, незважаючи на їх гіркуватий смак. Пізніше вони помітили, що при промерзанні бульби картоплі ставали солодкими. Вони їх зігрівали та вживали в їжу. Але таку картоплю не можна було зберігати. Тоді індіанці спробували вчинити по-іншому. Промерзлій картоплі давали відтанути, потім її висушували. Так з'явився продукт «чуньо».
    

Іспанська військова експедиція в 1536 році підійшла до поселення тубільців. У їх покинутих будинках іспанці виявили крохмалисті бульби непоганого смаку. За виглядом схожі з трюфелем вони отримали назву тартуфо, тартуфоло. Так перуанська «папа» з новою назвою потрапила в Іспанію, а звідти поширилася в інші країни Європи.
Але ніхто не знав, яку частину рослини потрібно вживати в їжу. Люди їли стебла і ягоди, хворіли. Тому картопля придбала назву «чортових яблук» і стала заборонена до вживання.

Десь через 100 років Антуан Пермантье, аптекар Людовіка XVI, привіз з Італії кілька кущиків таємничої квітки. Він хотів подарувати бутоньєрку Людовіку, великому любителю незвичайних прикрас. Король прикрасив подарунком свій камзол і таким чином картопля, як декоративна рослина, знову набула поширення. Всі вже й забули про «чортові яблука». Поступово люди розсмакували й бульби.

Вважають, що в Росію картопля привіз Петро I. Він привіз бульби з Голландії та надіслав графу Шереметьєву для розведення. Спочатку справа не пішла, навіть були «картопляні бунти». Але поступово картопля завойовувала все більше й більше прихильників, та поступово стала називатися «другим хлібом».
ПОДІЛИСЯ З ДРУЗЯМИ
Категорія: Цікаво знати | Додав: Даша (24.10.2011)
Переглядів: 1975 | Теги: цікаво, Картопля | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Рецепт на день
Кекс морквяний

(солодкі страви)
Борошно 2 ½ склянки
Морква середня 5 - 6 штук
Цукор 1 склянка
Молоко 10 столових ложок
Олія рослинна 2 столових ложки
Розпушувач для тіста 1 столова ложка
Яєчні білки 4 штуки
Сік апельсина 50 - 100 мл
Можна взяти 100 грам сухофрукт
Кекс морквяний


Наші групи

Домашні заготовки

Хвороби рослин
Наприкінці весна та на початку літа пошкоджує смородину та аґрус стовпчаста іржа.
стовпчаста іржа -->

Шкідники рослин
Не пропустіть на своюділянку злісного шкідника – оленку волохату.
оленка волохата

Пошук по тегам
сад (76)
СУП (13)

Цікаво

Статистика

Використання матеріалу, повне або часткове, можливе тільки при наявності активної гіперссилки © 2024 Конструктор сайтів - uCoz