Корисний овоч хрін. Рецепти приготування домашніх заготовок на зиму
Хитрий овоч хрін. Рецепти приготування в домашніх умовах всяких соусів, приправ, інших заготовок на зиму багато хто знає, але часто не беруться за них. У результаті до нашого столу не надходить такий корисний, цінний продукт, який може не тільки зробити смак страви цікавим, але своїм складом підвищить наш імунітет у зимовий час, даруючи цілий вітамінний комплекс. Терти хрін це проблема, через яку ми часто ігноруємо користь. Нам щипає очі, течуть сльози. І в результаті овоч відкладається в сторону. Що можна зробити в цьому випадку, як подрібнити хрін для заготовок на зиму, для повсякденних страв.
Достатньо на м'ясорубку одягнути зверху поліетиленовий пакет, закріпити його гумкою. Те ж зробити з боку виходу. Так летючі речовини не будуть подразнювати очі. А з наявністю комбайна процедура перетирання спрощується.
У народі існує багато прислів'їв, приказок, в яких згадується хрін. Свою репутацію він отримав за пекучий смак, за здатність захоплювати весь город. А як він пече в очі, не менш ніж цибуля.
Ось прислів'я та приказки де його згадують.
Не поїв хрону зранку - ніби й не мав сніданку
Не радий хрін тертушці, а проте на кожній танцює.
Здоровий, як хрін.
Шинка без хрону, що рушниця без пороху.
Хрін дешевий, але й він колись може приїстися.
Виростили, до осені дочекалися, можна корінці викопувати. За бажанням частину можемо відправити на зберігання, а можна приготувати різні соуси та інші заготовки. Буде що смачненьке подати взимку до столу.
Різні рецепти хрону з буряком
Рецепт хрін з буряком
Це корисна й смачна приправа. Для неї беремо буряк, який прийнято називати вінегретним, тобто сорти з темною м'якоттю. Відварюємо буряк до напівготовності. Очищений, порізаний на скибочки буряк потрібно укласти в банки, попередньо підготовлені. Скибочки пересипаємо хроном, заздалегідь натертим або пропущеним через м'ясорубку.
Заливаємо маринадом - 10 грам оцту, 100 грам цукру, 40 грам солі, запашний перець додати в 1 літр киплячої води. Накриті кришками банки стерилізувати близько 20 хвилин. Потім закатати.
Хрін з буряком
Хрін з буряком як заготовка на зиму буває і в іншому вигляді. Буряк береться свіжий, не варений, подрібнюється будь-яким способом. Також чинимо з промитим корінням хрону. Для заливки використовується або буряковий квас, або розсіл з - під капусти, огірків або помідор. Якщо овочі натерти дрібно, то маса буде схожа на густу сметану. На 400 грам хрону піде невеликий червоний буряк, ½ чайної ложки солі, 1 чайна ложка оцту 9% і 1 чайна ложка цукру. Пробуємо на смак, за бажання можна змінювати пропорції. Адже комусь більше подобається кисленьке, комусь солоденьке. Зберігати в холодильнику в закритих банках.
Заготовки на зиму - Рецепт хренодер
Дуже популярне поєднання серед господинь під назвою хренодер. Рецепт заготовки на зиму простий і в основі його лежить поєднання помідорів та хрону. Пропорції різні, різні можуть бути й додаткові складові. Часто інгредієнти просто підбираються за смаком. У кожну баночку можна додати щось інше - часник, зелень, терті коріння петрушки, селери і т.д.
Ось одне з найпростіших поєднань. На 100 грам хрону взяти 1 кг помідор, перемолоти через м'ясорубку або пропустити через кухонний комбайн з тертками. Подрібнити 1 головку цибулі. Всі овочі перемішати, посолити, можна додавати цукор за смаком і розкласти по банках. Зберігати можна хренодер в холодильнику під пластиковими кришками. Можна стерилізувати близько 20 хвилин ½ літрові банки. Закатати, після охолодження відправити у підвал, комору.
Інші заготовки хрону з овочами
Овочі з хріном - варіант рецепта хренодера, приготованого в домашніх умовах
Як і в попередньому рецепті хренодера, овочі потрібно прокрутити через м'ясорубку. Сіль, перець додати за смаком. Суміш проварити 40 - 50 хвилин. У підготовлені банки розкласти в гарячому вигляді, відразу закатати. Після охолодження відправити на зберігання.
Для цієї заготовки з хрону знадобитися по кілограму салатного перцю і помідор. Хрін краще додавати за смаком. Хочеться гостріше, давайте цілий великий корінь.
Заготовка хрону особлива
Але якщо вам здасться мало овочів у верхньому рецепті, то спробуйте таке поєднання. На кожні 100 грам хрону вам потрібно взяти по 100 грам часнику, салатного перцю, яблук (краще антонівських або з кислинкою), 300 грам помідор.
Чинимо як і раніше, перемелюємо овочі, солимо, перчимо, додаємо цукор за смаком (або не додаємо), розкладаємо по стерилізованим банкам. Закривши щільними кришками відправити у прохолодне місце цю заготовку з хрону. А можна проварити та розлити по банках, закатати.
Самий найпростіший спосіб - Просто протерти хрін в блендері, пропустити через м'ясорубку або дрібну тертку. У масу додати оцет, сіль, цукор за смаком, скласти в банки. Зберігати в прохолодному місці.
Смачних Вам заготовок!
|