Корисні поради - город, сад, дім.                                                     РУССКИЙ
Неділя, 22.10.2017, 00:20
Головна               ПРО МЕНЕ ТА САЙТ, МІЙ ЩОДЕННИК                  | RSS

НОВИЙ РОЗДІЛ САЙТУ УРОКИ РУКОДІЛЛЯ
Розділи сайту

Пошук

Популярні запити

Меню сайту

Головна » Статті » Вирощування овочів

Вирощування кавунів в домашніх умовах у відкритому грунті, агротехніка

Вирощування кавуна у відкритому грунті на дачі, присадибній ділянці

Вирощування кавунів в домашніх умовах у відкритому грунті на дачі, на городі присадибної ділянки цілком можливе. Агротехніка включає в себе деякі особливості, в першу чергу температурні. Але враховуючи всі умови можна отримати солодку ягоду на ділянці в багатьох регіонах. Де тепло наступає пізніше, використовують розсаду, плівкові укриття. Але сьогодні не про це. Давайте просто розберемося, чого ж хоче кавун для свого росту і розвитку, які висуває вимоги до погодних умов і до нас, звичайних городників - любителів.

Технологія вирощування кавуна в домашніх умовах, його агротехніка пов'язані з батьківщиною цієї ягоди - Південною Африкою. Саме звідти з пустелі прийшла ця однорічна трав'яниста рослина. З давніх часів вирощувався в Китаї, Туреччині, а ось в Європу потрапив набагато пізніше. Приваблює в першу чергу великим вмістом цукрів у м'якоті, пектиновими речовинами, клітковиною. Такий склад вводить його в перелік лікувальних, дієтичних продуктів харчування.

Температурні умови вирощування кавуна

вирощування кавунів на присадібній ділянціЯка ж ягоді потрібна температура для росту та розвитку? Вирощування кавуна в домашніх умовах у відкритому грунті в першу чергу пов'язано з кліматичними особливостями місцевості. Адже оптимальна температура для росту + 30 ° С - + 35 ° С. Але таким теплом протягом декількох місяців можуть похвалитися не всі. Насіння починає проростати при температурі не нижче + 16 ° С - + 18 ° С. При посіві в грунт при низьких температурах насіння проросте тільки через місяць. Якщо ж буде холодно і сиро, то просто зіпріє. Тому краще почекати більш стабільного тепла. Тоді насіння проросте швидше, при найкращих умовах приблизно за 10 днів.

При вирощуванні кавуна у відкритому грунті не варто забувати, що при температурі нижче + 15 ° С ріст сповільнюється. При подальшому утриманні температури нижче цього рівня рослина поступово гине, бо не отримує поживних речовин із землі. Сходи при найменшому ранковому заморозку гинуть, доросла рослина гине при тривалій температурі близько + 5 ° С - + 10 ° С. За агротехнікою кавуна кращою температурою для росту, розвитку можна вважати близько + 30 ° С. І це потрібно обов'язково враховувати, поселяючи ягоду на своїй ділянці, дачі.

Розміщення кавуна у відкритому грунті, підбір і підготовка місця

З температурою ми розібралися - рослина дуже теплолюбива, це її каприз. Що ж ще потрібно враховувати. Це сонце. Походження такої смачної баштанної культури пов'язане з відкритими місцями, що продуваються вітрами. А якщо це буде цілина, то навіть краще. Але де взяти цілину в наш час. Тому на своїй маленькій ділянці обов'язково застосовуйте правила сівозміни. Бажано щоб кавун вирощувався не раніше ніж через 5 років після баштану або гарбузових культур. Хоча 5-ти річна севозміна добре позначається на будь-якій овочевій культурі, так що не упускайте цей момент теж.

Підібрали сонячне місце, тепер підготуємо грядку. Ця рослина любить перегній, компост, некислий торф. Вирощування кавунів в домашніх умовах буде вимагати в плані поліпшення грунту менших витрат, тому що можна внести органіку просто в кожну луночку, а не розсипати по всьому периметру. Беремо суміш органіки, додаємо трохи суперфосфату, аміачної селітри, калійного добрива, можна попелу. Все перемішали, розподілили по луночкам. Висаджувати розсаду або сіяти кавун потрібно не рано, тому у вас буде час підготуватися.

Схема посадки, посіву кавуна, поява сходів

Посів сухого або обробленого насіння, висадка розсади проводяться за однією схемою. Схема висадки 70 см на 70 см. При достатній площі беремо відстань 70 см між рослинами і до 1,5 метра між рядами. Як вже було сказано вище, краще підготувати місце заздалегідь. Просто там, де ви зробили луночки з поживною сумішшю, робіть поглиблення до 5 - 7 см і проводьте посів. Бажано в луночку спочатку влити до літра води. Це буде вологозарядка. Адже навіть за найоптимальніших умов насіння проростає до 10 днів. Подивіться докладніше за посиланням як проростити насіння кавуна, враховуючи його тугорослість.

До появи сходів бажано підтримувати тепло. Якщо будуть в прогнозі похолодання з дощем, то краще накрийте місце плівкою. Або хоча б точково залишками плівки накрийте лунки. Немає можливості накривати - сійте пізніше. Так само не поспішайте з висадкою розсади, якщо не плануєте тимчасові укриття. Холоди і зниження температури на тривалий час згубні й для насіння, й для сходів.

Кавуни - вирощування та догляд

Догляд при вирощуванні кавуна у відкритому грунті буде однаковий і для посіяних, і для висаджених розсадою рослин. Зупинимося докладніше.
Нарешті всі погодні катаклізми минули, розсада прижилася або зійшли кавуни. Вирощування у відкритому ґрунті дачі, присадибної ділянки зводитися до своєчасного прополювання, не частого поливу. Якщо потрібно провести проріджування по лунках після посіву, то прибирайте зайві рослині не висмикуючи, а вищипуючи. При висмикуванні може бути пошкоджений паросток, що залишається.

Двох тижневі сходи можна підгодувати сумішшю 5 г калійної солі, 8 г сечовини, 10 г суперфосфату на квадратний метр, тобто приблизно на одну рослину. Так само підгодовуємо розсаду,що прижилась. Суміщайте підгодівлю з поливом. Після поливу і дощу обов'язково проводити розпушування. Поступово коріння кавуна йдуть глибоко в землю і звідти поглинають вологу. Оскільки кавуни вирощують частіше в південних регіонах, а вони небагаті на дощі, то полив все ж потрібен. Досить проводити його раз на 10 - 14 днів. Але давати вологу рясно, великим об’ємом. Звичайно з подальшим розпушуванням. До початку дозрівання плодів можна давати на кущ розчин суміші добрив сульфату калію : суперфосфату : нітрофоски з розрахунку на 10 літрів води по 1 : 2 : 2 столових ложки. Таку підгодівлю проводять раз на два тижні, підливаючи розчин в лунку навколо рослини.

Щоб прискорити дозрівання кавуна, особливо при вирощуванні в несприятливих умовах, застосовується прищипування.
Перше над 5 - 6 листом, друге на початку зав'язування плодів.
Можна проводити прищипування за схемою - над 5 - 6 листом, потім на вирослих пагонах знову над 5 - 6 листом. А третє після появи зав'язі за нею.
Просто пальцями отщіпніть верхню ростовую бруньку. Так рослина не буде витрачати сили на нарощування пагонів, тобто зеленої маси, а всі поживні речовини підуть на дозрівання врожаю. На одну рослину досить 2 - 3 плоди. Всі безплідні пагони видаляють.

Не вносьте багато азоту, кавун схильний до накопичення нітратів. Тому використовуйте їх тільки в невеликих дозах на початковій стадії розвитку і обов'язково в комплексі з калієм, фосфором. А ще краще на дачній і присадибній ділянці застосовувати зелені рідкі компости - витяжки з рослин. Якщо всередині кавуна в м'якоті ви побачите тонкі прожилки, схожі на нитки, жовто- помаранчевого кольору, то таку ягоду їсти не варто. У ній багато нітратів.
Нехай на вашому столі будуть тільки корисні продукти!

ПОДІЛИСЯ З ДРУЗЯМИ
Категорія: Вирощування овочів | Додав: Даша (04.05.2015)
Переглядів: 3224 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Рецепт на день
Кекс морквяний

(солодкі страви)
Борошно 2 ½ склянки
Морква середня 5 - 6 штук
Цукор 1 склянка
Молоко 10 столових ложок
Олія рослинна 2 столових ложки
Розпушувач для тіста 1 столова ложка
Яєчні білки 4 штуки
Сік апельсина 50 - 100 мл
Можна взяти 100 грам сухофрукт
Кекс морквяний


Наші групи

Домашні заготовки

Хвороби рослин
Наприкінці весна та на початку літа пошкоджує смородину та аґрус стовпчаста іржа.
стовпчаста іржа -->

Шкідники рослин
Не пропустіть на своюділянку злісного шкідника – оленку волохату.
оленка волохата

Пошук по тегам
сад (76)
СУП (13)

Цікаво

Статистика

Використання матеріалу, повне або часткове, можливе тільки при наявності активної гіперссилки © 2017 Конструктор сайтів - uCoz