Корисні поради - город, сад, дім.                                                     РУССКИЙ
П`ятниця, 22.09.2017, 14:47
Головна               ПРО МЕНЕ ТА САЙТ, МІЙ ЩОДЕННИК                  | RSS

НОВИЙ РОЗДІЛ САЙТУ УРОКИ РУКОДІЛЛЯ
Розділи сайту

Пошук

Популярні запити

Меню сайту

Головна » Статті » Вирощування овочів

Бамія - вирощування, посадка, догляд, корисні властивості
Корисні властивості бамії змушують замислитися про її вирощування на городах ділянок і дач. Бамія - гібіскус їстівний, бхінді, гумба, гомбо відмінний продукт харчування при кишкових захворюваннях. З неї готують супи, салати, пюре. А сухе насіння використовують як замінник кави.
Ця рослина поширена в Америці, Азії, Африці, Закавказзі. В залежності від сорту може бути заввишки від 30 см до двох з половиною метрів. Має великі жовтуваті квітки з темною серединкою, плоди у формі стручків з гранями. У кореня мало відгалужень, він стрижневий. Стебло товсте, древ’янисте.

Вирощування бамії справа нескладна. Але не варто забувати, що ця культура любить світло, тепло і вологу. Земля для посадки потрібна родюча. На глинистому грунті росте погано, не переносить заболочування і засолення. Можна використовувати при окультуренні землі добре перепрілий компост і перегній. Краще підібрати місце з південного боку, щоб не дули північні вітри. Добре росте при температурі +20 - +25 ˚ С, а насіння проростає при +13 - +15 ˚ С (але краще при +20 ˚ С).

При догляді за бамієй зверніть увагу на те, що дотик до рослини може призвести до алергії, тобто можете відчувати свербіж, печіння, подразнення. Якщо шкіра у вас чутлива обов'язково одягайте рукавички.

Тому що для зростання потрібно 120 -150 днів, для вирощування бамії використовують розсаду. Посадку (середина квітня місяця) необхідно проводити в індивідуальну тару, адже корінь стрижневий і при пересаджуванні рослина погано приживається. При догляді стежте за вологістю повітря, вона шкідлива для гумби. У відкритий грунт розсаду відправляють в місячному віці.

Якщо немає можливості займатися розсадою, то відправляйте насіння відразу в грунт не раніше того, як встановиться тепло. Зазвичай це термін з початку травня (південь) до кінця (північ). Можна використовувати при більш ранніх строках плівкові укриття. Перед посівом насіння необхідно замочити для набухання. Пари годин буде достатньо. Сіяти треба на глибину до 5-ти сантиметрів з відстанню між рослинами 60 см на 30 см. Зійдуть вони приблизно через пів місяця. Насіння зберігає схожість до 5-ти років.

Якщо сорт скоростиглий, то цвітіння почнеться через 60 днів після появи сходів. А от з прибиранням плодів не затримуйтесь. Адже через 5 днів вони починають грубіти. Так що проводьте їх частіше, краще кожні 3 дні, інакше вони стануть не їстівними. Прибирати їх слід обережно, краще зрізати ножицями. Адже пошкодження пагонів при їх зніманні може викликати захворювання куща.

Бамія - вирощування, посадка, догляд, корисні властивостіПри догляді за бамієй використовуйте підгодівлі. Це може бути розведений пташиний послід розведений водою, 2 столові ложки нітрофоски на відро води, а в період плодоношення калійна сіль.
Часто при висоті 30 см проводять прищипування. Ця операція допомагає прискорити надходження плодів. Так як рослина може бути високою (в залежності від сорту), то підготуйте опори для підв'язування. Обов'язково рихлить грядки. Можна використовувати мульчу.

Щоб зібрати насіння (схожі на горошини перцю) тримаєте плоди на кущі до повного висихання. А ось зелень можна використовувати як сидерат. При вкопуванні в грунт збагачує його живильними елементами.

Корисні властивості бамії використовують у дієтичному харчуванні. Можна її тушкувати, запікати, готувати супи-пюре. Відмінна вона як гарнір до м'яса. Також можна плоди маринувати, сушити, консервувати.
Зелені насіння подібні гороху. Їх так само можна відварювати й застосовувати для приготування страв.
Плоди багаті на аскорбінову кислоту і білок. Можна запекти їх з яйцем, спочатку злегка відваривши в підсоленій воді. Також в салат придатне молоде листя.

Доглядаючи за бамією, знайте, вона може хворіти, як й інші овочеві рослини (в першу чергу борошнистою росою) і пошкоджуватися шкідниками (білокрилкою і павутинним кліщем). Тому на ранніх термінах можна обробляти кельтаном, інсектицидами. Але звертайте увагу на те, що буде зазначено на упаковці. Адже багато препаратів мають довгий період очікування. А збирати плоди потрібно часто.
ПОДІЛИСЯ З ДРУЗЯМИ
Категорія: Вирощування овочів | Додав: Даша (16.10.2012)
Переглядів: 4007 | Теги: малопоширені рослини, догляд, вирощування овочів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Рецепт на день
Кекс морквяний

(солодкі страви)
Борошно 2 ½ склянки
Морква середня 5 - 6 штук
Цукор 1 склянка
Молоко 10 столових ложок
Олія рослинна 2 столових ложки
Розпушувач для тіста 1 столова ложка
Яєчні білки 4 штуки
Сік апельсина 50 - 100 мл
Можна взяти 100 грам сухофрукт
Кекс морквяний


Наші групи

Домашні заготовки

Хвороби рослин
Наприкінці весна та на початку літа пошкоджує смородину та аґрус стовпчаста іржа.
стовпчаста іржа -->

Шкідники рослин
Не пропустіть на своюділянку злісного шкідника – оленку волохату.
оленка волохата

Пошук по тегам
сад (76)
СУП (13)

Цікаво

Статистика

Використання матеріалу, повне або часткове, можливе тільки при наявності активної гіперссилки © 2017 Конструктор сайтів - uCoz