Шпинат вирощують з давніх-давен, тому що це один із стародавніх овочів. У ньому міститься вітамін А, залізо, білок. Це хороший засіб від цинги та авітамінозу. Не рекомендований при захворюваннях нирок і печінки. Шпинат однорічна рослина. Насіння проростає при +2- +4 ° С, сходи переносять заморозки до -7 ° С. Оптимальна температура до +20 ° С, при більшому світловому дні та більш високій температурі рослина йде в стебло.
Цибуля - слизун (поникнула, мангир) вирощується заради ніжних, соковитих листків злегка гострого смаку. Запах пір'я подібний часниковому. Плоскі і товсті пір'я можуть досягати довжини 40 см і ширини 3 см. На відміну від інших видів цибулі довго не грубіють і йдуть на споживання з весни до осені. Як і інші цибулинні посадку цибулі - слизуна здійснюють після таких попередників як капуста, картопля, томати, огірки.
Вирощування і посадка цибулі - шалот (сороказубки, кущівки) подібні агротехніці цибулі ріпчастої, так само вона є дворічною рослиною. А ось цибулини має меншого розміру, але смакові якості краще. Вона дуже запашна. Цю властивість використовують у кулінарії. В одному гнізді формує від 4 - 5 до 20 цибулин. Цибуля - шалот морозостійка. Віддає перевагу насиченому органікою грунту, легкому, не кислому. Дозріває цибуля - шалот (кущівка) швидше ріпчастої, пір'я можна збирати через місяць після посадки.
Цибуля - шніт (різанець, скорода) не тільки вирощується на городах, але зустрічається і в дикому вигляді на території Японії, Прибалтики, Центральної Азії. Цінується завдяки тому, що дуже рано відростає навесні і дає вітамінну продукцію, так необхідну в цей час. На сильно розгалужених кущах наростають ніжні, соковиті, тонкі листя довжиною близько 30 - 40 см. На відміну від батуна цибуля - шніт дуже розгалужена і на третьому році розвитку може мати 80 відгалужень. Утворює при вирощуванні густі зарості, які глушать бур'яни. Особливість цієї рослини в тому, що листя не мають специфічного для цибулі смаку, запаху.
Цибулю - батун можна посадити і вирощувати майже повсюди, адже ця багаторічна культура дуже морозостійка і в той же час ранньостигла. Вана багата на вітамін С (більше ніж у цибулі ріпчастої), мінеральні солі і фітоніціди. Є в неї інші назви - піщана, трубчаста, зимова, татарка. Цибуля - батун переносить добре взимку мороз, а навесні витримує заморозки до -10 ˚ С. Для вирощування оптимальна температура від +18 ˚ С до +24 ˚ С. А ось насіння проростає при +3 ˚ С.
Баклажани вирощують у відкритому грунті розсадним способом, тому що вони дуже вимогливі до тепла. Розсада при висаджуванні повинна бути віком близько 60 днів. Роблять це в другій половині травня до 10 червня, причому при можливих заморозках рослини обов'язково накривають, так як вони гинуть. При зниженні температури повітря нижче +13 ˚ С зростання зупиняється, баклажан може почати хворіти. Тому не поспішайте з висадкою.
Агротехніка вирощування моркви має ряд особливостей, цей овоч потребує особливого догляду. Але це того варте. Адже моркву часто використовують у лікуванні як продукт, що дає загальнозміцнюючий ефект. Вона є джерелом вітаміну А. Морква - холодостійка рослина. При високій температурі в поєднанні з нестачею вологи морква погано розвивається, коренеплоди грубіють і деформуються. За своєю агротехнікою морква вимоглива до родючості землі. Для її розвитку необхідно близько 40 поживних елементів.
Вирощують огірки на кожному городі і навіть на підвіконні. А хіба можна уявити святковий стіл без хрустких солоних огірочків. Їх вважаються дієтичним продуктом, вони регулюють водний обмін і цукровий режим організму. Плоди містять 95% води і лише 5% сухих речовин. Огірок - дуже теплолюбна і вологолюбна рослина. Насіння проростає тільки при +13- +15 ° С, але для розвитку краще температура в межах +25- +30 ° С. При тривалій низькій температурі огірок пізніше починає плодоносити. Так що одна з умов агротехніки це температурні умови.
Цвітна капуста при вирощуванні (з усіх видів капусти) найбільш вимоглива до умов зовнішнього середовища. Температурний режим має дуже велике значення для її росту. Але капуста цвітна користується великим попитом, оскільки містить велику кількість сухих речовин і білків. Ця холодостійка культура, переносить заморозки до -3 ° С, а озимі сорти до -5 ° С. Для розвитку найкраща температура +15- +18 ° С. При температурі вище +25 ° С розвиток головки цвітної капусти затримується. Тому краще цю рослину використовувати для весняного й осіннього вирощування.
Вирощування капусти займає одне з перших місць в овочівництві, оскільки вмістом вітамінів і лікувальними властивостями вона виходить на перші місця серед овочів. Навіть офіційною медициною визнано лікувальні властивості капусти. Її агротехніка має деякі особливості, хоча догляд доволі простий.