Морква використовується людьми близько 4 тисяч років. Теофраст (IV-V століття до н.е.), ботанік давнини, писав про використання дикої моркви. Цінувалася вона і за лікувальні властивості. Згадував про неї Гіппократ. Згадувалася моркву і в книгах римських кулінарів (III століття до н.е). У Стародавньому Римі про моркву писали оди.
Морква була таким собі тонким і ламким світлим або темним коренем. Темну моркву використовували як барвник, але через такий колір вона перестала бути продуктом харчування на декілька століть. Добре знали і вирощували моркву в Росії в XVI столітті. Її подавали до царського столу «.. кашу з ріпи та моркви в сковорідках, моркву парену під часником в оцті ... ». Моркву цінують і цінували в усьому світі. Навіть у казках гноми віддавали за неї злитки золота. У наш час моркву вирощують навіть у Гренландії і в горах Афганістану на висоті 3000 метрів.
Ще наші предки використовували моркву для пониження тиску, при анемії. Знахарки виготовляли з моркви засоби для відновлення сексуального бажання у чоловіків і жінок. У вживанні моркви є одна особливість - вітамін А, який засвоюється тільки при наявності жиру. Тому ще стародавні лікарі призначали для підняття сил подрібнену моркву з рослинним маслом. Лікували і морквою, що пролежала зиму в меду. У Німеччині й у Франції частування медовою морквою стало новорічною традицією. Зараз цей овоч добре вивчений і виведено багато сортів. Морква різна за формою та кольором (помаранчева, біла, жовта, криваво-червона, фіолетова). У Японії вирощують кормову моркву діаметром до 30 см і довжиною до 1 метра. У ній знаходяться такі вітаміни як В1, В2, В3, В6, С, Н, К, РР, А, багато кальцію, фосфору заліза, є йод, мідь, бор. Морква містить повний набір незамінних для людини амінокислот і цукрів. Завдяки такому складу моркву використовують для профілактики і лікування авітамінозів. Щоденне вживання покращує зір, травлення, збільшує кількість молока у годуючих жінок, підвищує імунітет. Рекомендують овоч при недокрів'ї, хворобах печінки і нирок. Особливо корисна дітям від застуди і при шкірних висипаннях. В місцевостях, де вживають багато моркви, менше хворіють на пухлини. Моркву вживають у свіжому, вареному, сушеному, консервованому вигляді. З неї готують салати, котлети, пюре, додають в супи, борщі, квашену капусту. Використовують в різних овочевих стравах разом з іншими овочами. Додають при консервуванні. Добре поєднується морква з м'ясом і рибою, входить до складу підлив. З додаванням моркви готують торти. Отриману з насіння олію використовують у парфумерії. Морква подарує вам красу та здоров'я.
|