(страва з м'яса) Кендюх (шлунок) готують з м'ясною начинкою. На 1 кг шлунку Свинячої голови 1,2 кг Часнику 1 головка Перець чорний Перець горошком (в воду для варки)
Свинячий шлунок можна начинити або сирим, або вже відвареним м'ясом зі свинячої голови. Саме на свинячій голові хороше поєднання м'яса та сала, що робить кендюх смачним.
Потрібно очистити свинячий шлунок, добре промити в теплій або холодній воді. Якщо вдало підхопити, то внутрішню слизову оболонку легко знімати.
М'ясо зі свинячої голови порізати на маленькі кубики, посолити, приправити товченим часником, меленим перцем за смаком. Начинка вкласти в шлунок і зашити отвір нитками.
Варити кендюх потрібно в солоній воді з додаванням горошин перцю. Якщо робити з сирого м'яса, то на варіння піде до 2,5 годин. Готовність можна визначити проколюванням довгою голкою - сік повинен бути світлим, без кров'яних домішок.
Зварений шлунок витягнути, покласти під невеликий гніт до охолодження. Іноді ще відправляють після охолодження ненадовго в духовку, тоді буде рум'яна кірочка.
|